• Головна
  • Новини
  • Андріївська та Кирилівська церкви Києва можуть поповнити Список ЮНЕСКО...

Андріївська та Кирилівська церкви Києва можуть поповнити Список ЮНЕСКО

07.07.2010, 09:59
Андріївська та Кирилівська церкви Києва можуть поповнити Список ЮНЕСКО - фото 1
ЮНЕСКО розгляне можливість включення до Списку всесвітньої спадщини Андріївської та Кирилівської церков столиці.

ЮНЕСКО розгляне можливість включення до Списку всесвітньої спадщини Андріївської та Кирилівської церков столиці. Як повідомляється в прес-анонсі ЮНЕСКО, оприлюдненому 6 липня, розгляд цього питання відбудеться в Бразилії на 34-й сесії організації, яка триватиме від 25 липня до 3 серпня.

Всього на сесії Комітету в 2010 році розглянуть для включення до списку всесвітньої спадщини 32 нових об'єкти. 

В Україні, як інформає «tochka.net» з посиланням на «Інтерфакс-Україна», з усіх представлених на розгляд об'єктів перебуває лише комплекс храмових споруд столиці: пропонується вже внесений до них об'єкт «Київ: Софійський собор і пов'язані з ним монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра» розширити включенням до нього храмів Святого Кирила і Святого Андрія.

Довідка:

Андріївська церква в Києві побудована в стилі бароко за проектом архітектора Бартоломео Растреллі 1754 рку. У 2010 році у зв'язку із загрозою зсувів були проведені роботи з укріплення схилів гори, на якій розташовується храм.

Другий етап ремонтно-реставраційних робіт будівлі Андріївської церкви, який заплановано завершити до кінця 2010 року передбачає ремонтно-реставраційні роботи на фасаді будівлі церкви, покрівлі, паперті, в стилобатній частині, повністю замінити інженерні мережі, а також здійснити благоустрій схилу».

Кирилівська_церква1.gifКирилівська церква – це храм-фортеця ХІІ ст. Вона побудована в 1140-і роках. Згодом храм неодноразово ремонтувався і перебудовувався. У 1881-1884 роках у храмі розчищено та оновлено старовинні фрески. При проведенні консерваційних робіт до розпису храму був залучений художник Михайло Врубель, який створив для мармурового іконостасу 4 ікони.

«Поява нового архітектурного типу у сакральному будівництві Київської Русі ХІІ ст. свідчить про помітне послаблення візантійського впливу на архітектуру і розвиток національних рис старокиївського, а відтак і київського християнського мистецтва взагалі», – стверджють архітектори, говорячи про особливості будівництва Кирилівського храму.

Як Кирилівська, так і Андріївська церква потребують охорони.

На сьогодні Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включає 890 об'єктів «видатної всесвітньої цінності».

 

 

 

КИЇВ