• Головна
  • Новини
  • Унікальний дерев'яний костелик в Язлівчику буде відреставровано завдяки спонсорській допомозі...

Унікальний дерев'яний костелик в Язлівчику буде відреставровано завдяки спонсорській допомозі

15.01.2010, 17:34
Унікальний дерев'яний костелик в Язлівчику буде відреставровано завдяки спонсорській допомозі - фото 1
Довгі роки споруда поступово руйнувалася, дійшовши до стану остаточного занепаду. На початку грудня було виконано консерваційні роботи на зимовий період, а навесні розпочнеться перший етап реставрації.

jazl.jpgЛЬВІВ – В рамках соціальної акції, започаткованої торговою маркою Pinotex (Akzo Nobel) спільно з громадським партнером, проектом "Дерев'яні храми України", буде проведено необхідні реставраційні роботи для порятунку дерев'яного костелу в с. Язлівчик на Бродівщині. Довгі роки споруда стояла покинутою і поступово руйнувалася, дійшовши до стану остаточного занепаду. На початку грудня було виконано консерваційні роботи на зимовий період, а навесні 2010 року буде розпочато перший етап реставрації.

Дерев'яний костелик, як його називають за мініатюрні розміри, був побудований у 1933 році на замовлення місцевої римо-католицької громади. Після Другої світової війни костелик не використовувався за призначенням – тут був склад, потім архів, що призвело до часткової руйнації споруди.

Jazlivchyk_old_w.jpgВ роки незалежності він стояв пусткою, а у 2002 році був пошкоджений – трактор, що працював поблизу, випадково зачепив нижню частину громовідводу, потягнув його разом з вежею і звалив її на землю. В подальші роки споруда дійшла до стану повного занепаду. Незважаючи на те, що Бродівська райдержадміністрація шукала можливі шляхи, аби врятувати костелик, знайти на це кошти не вдавалося, тим більше, що офіційно костел не має статусу пам'ятки архітектури – його досі не внесено до реєстру.

"Аналогів язлівчицького костелика в Україні не шукайте", – розповідає Олена Крушинська, автор проекту "Дерев'яні храми України" і громадський партнер акції. – "Серед восьми сотень дерев'яних храмів Львівщини – це така собі "біла ворона", екзотика. Дерев'яних костелів на Галичині і так збереглося дуже мало, а костелик в Язлівчику – один з найяскравіших серед них. Це єдиний приклад, коли до дерев'яної сакральної споруди застосовано стиль модерн. В цьому його унікальність".

jazl1.jpgПопри десятиріччя занепаду, костелик дійшов до нашого часу в автентичному вигляді. Збереглися стрімкий гонтовий дах, різьблені двері, ковані грати на вікнах, в інтер'єрі - дерев'яний вівтар. Над входом залишилася квадратна основа, на яку раніше спиралася мініатюрна вежа, увінчана кованим хрестом. Все це буде відновлено у первісному вигляді. Після реставрації костел стане привабливим туристичним об'єктом, адже поруч проходить траса Київ-Львів, пролягають популярні туристичні маршрути до Підгорецького і Олеського замків, Підкаменя.

"Ми дуже раді, що знайшовся спонсор, який не побоявся взяти на себе тягар відповідальності за одну з пам'яток, що перебувають у скруті", – каже Ігор Клим, голова Бродівської районної ради, – "За нинішніх умов це була єдина можливість допомогти костелу".

jazl_2.jpgВосени цього року архітектори-реставратори з НУ "Львівська політехніка" провели обстеження споруди і склали кошторисну документацію на реставраційні роботи. У листопаді-грудні вже були виконані консерваційні роботи, що дозволять захистити споруду від опадів взимку. Впродовж наступних місяців Pinotex відраховуватиме частину коштів з продажу своєї продукції до бюджету акції, і навесні за ці кошти буде розпочато першу чергу реставраційних робіт – відновлення втраченої вежі, конструкцій і гонтової покрівлі даху, заміна прогнилих фрагментів стін, встановлення блискавкозахисту.