• Головна
  • Новини
  • На Черкащині археологи розшукують поховання черняхівської культури...

На Черкащині археологи розшукують поховання черняхівської культури

23.05.2020, 10:45
На Черкащині археологи розшукують поховання черняхівської культури - фото 1
Унікальні старовинні артефакти розкопали на Черкащині. Менш ніж на метровій глибині знайшли фрагменти посуду як дохристиянської епохи, так і середніх віків. Найцінніша знахідка - гончарна піч початку 18 століття.

Унікальні старовинні артефакти розкопали на Черкащині. Менш ніж на метровій глибині знайшли фрагменти посуду як дохристиянської епохи, так і середніх віків. Найцінніша знахідка - гончарна піч початку 18 століття. 

завантаження_(3).jpg

Таких артефактів на території всієї Наддніпрянщини - історики знаходили лише кілька. Головна мета науковців - відшукати поховання черняхівської культури. Воно дозволить дослідити історію заселення прадавніми людьми не тільки Черкас, а й усієї України. Про це інформують «Подробности».

Михайло Сиволап, археолог, говорить: «Приємно, що пішли гарні фрагменти кухлів 18 століття, а саме головне - це все таки піч, поки що найцікавіший об'єкт на розкопі. З передісторії тут у нас починається з епохи середньої бронзи з 3.5 тисяч років назад. За 4 століття нашої ери вже є матеріали:.

За словами Дмитра Куштана, старшого наукового співробітника інституту археології НАН України, десь приблизно на цій ділянці могильник черняхівської культури закінчується, у нас буквально одиничні знахідки цього періоду. Ця ділянка знаходиться біля епіцентру могильника там, де була найбільша концентрація поховань.