• Головна
  • Новини
  • Залишки єзуїтського костелу в Тернополі можуть зникнути назавжди...

Залишки єзуїтського костелу в Тернополі можуть зникнути назавжди

03.03.2020, 10:50
Залишки єзуїтського костелу в Тернополі можуть зникнути назавжди - фото 1
Ця споруда збудована на місці колишнього костелу Єзуїтів, що був найменшим у Тернополі та мав архітектурну особливість - а сьогодні ж відноситься до втрачених пам'яток архітектури і символів міста.

Ось такі унікальні артефакти вдалося побачити на двох знайдених в інтернеті світлинах, зроблених всередині головного корпусу будівлі колишньої швейної фабрики по вулиці Юліана Опільського у Тернополі.  Про це йдеться у повідомленні «20 хвилин».

Ця споруда збудована на місці колишнього костелу Єзуїтів, що був найменшим у Тернополі та мав архітектурну особливість - а сьогодні ж належить до втрачених пам'яток архітектури і символів міста.

На світлинах помітно, що аркада у коридорі другого поверху нині закинутих приміщень - не що інше, як збережені хрестово-купольні склепіння бічних нав колишнього храму.  

Довгий час у Вікіпедії зазначалось, що від костелу збереглася лише вхідна арка в будинок. Однак помітно, що від культової споруди до наших днів стоять ще й бічні підпірні колони по обидві сторони корпусу. Тобто, за фактом будівлю швейної фабрики змонтували поверх руїн та опорних стін костелу. Однак, звісно можна було лише здогадуватися, що могло зберегтися всередині будівлі, та в якому воно стані...

Ці фото показали більше, ніж можна було очікувати. Стало відомо, що планується повне знесення цього комплексу споруд. Якщо таке відбудеться, ці унікальні залишки святині чекатиме нічим не краща доля, аніж те, що зробили з цим костелом колись, і такі дії будуть абсолютно аналогією того вандалізму, що зазнавали храми у більшовицький період. В цивілізованих країнах навіть при неможливості відновлення храму, подібні знахідки відділяють від зайвого та залишають стояти просто неба.