У Дніпрі вдалося віднайти руїни Лазаревської церкви

26.02.2020, 08:35

Вона була зведена півтора століття тому на території сучасного Севастопольського парку та повністю знищена за часів фашистської окупації. Вважається, що споруда має неоціненне значення для міста. Під її фундаментом мають знаходитися рештки Олександра Поля – людини, якій Дніпро завдячує своїй славі промислового центра України.

Вона була зведена півтора століття тому на території сучасного Севастопольського парку та повністю знищена за часів фашистської окупації. Вважається, що споруда має неоціненне значення для міста. Під її фундаментом мають знаходитися рештки Олександра Поля – людини, якій Дніпро завдячує своїй славі промислового центра України. Про це інформує 11 канал.

Цвинтар, дерева та церква. Так виглядало місце, де зараз знаходиться Севастопольський парк 80 років тому. За часів другої світової Храм Святого Лазаря – спалили. Вважалося, що його рештки зібрали докупи та засипали землею. Зараз на цьому місці встановлено пам’ятник Героям оборони Севастополя.

Та влітку спростувати цей факт вдалося блогеру. Артем вивчає історію Дніпра. Рік тому в нього з’явилася ідея: показати, як відомі об’єкти виглядали раніше. На виграний грант у проєкті “Культурна столиця” чоловік придбав старі німецькі аерофотознімки міста. Та поєднав їх із сучасними фото. Й раптом побачив: ймовірне місце розташування Лазаревської церкви та фактичне – не збігаються.

На заяву блогера швидко відреагували історики. Разом вони почали готувати план розкопок. І вже в грудні на місці, вказаному Артемом, знайшли фундамент церкви.

Надважлива знахідка для міста, твердять історики. Адже саме під Лазаревською церквою має знаходитися склеп, де похований Олександр Поль. Чи так це – належить з’ясувати археологам.

Поки ж у мерії прагнуть захистити місце розкопок від мародерів та чорних археологів: встановлять відеокамери та пост охорони. Після проведення усіх робіт у Севастопольському парку планують розмістити меморіал присвячений Олександру Полю.