• Головна
  • Новини
  • У храмі Давнього Галича археологи знайшли два дитячі поховання...

У храмі Давнього Галича археологи знайшли два дитячі поховання

15.10.2019, 10:46
У храмі Давнього Галича археологи знайшли два дитячі поховання - фото 1
Храм Святого Пантелеймона в селі Шевченкове Галицького району – пам’ятка національного значення доби Давнього Галича, її збудував князь Роман Мстиславович 1194 року. Недавно відновили археологічні дослідження храму і вже є нові відкриття.

Храм Святого Пантелеймона в селі Шевченкове Галицького району – пам’ятка національного значення доби Давнього Галича, її збудував князь Роман Мстиславович 1194 року. Недавно відновили археологічні дослідження храму і вже є нові відкриття.

Археолог і архітектор Юрій Лукомський, який керує дослідженнями, розповів Репортер, що у церкві розпочали роботи з водовідведення. Там спостерігається деформація наріжних стін, «поїхали» донизу наріжні боки – через замокання фундаменту й через те, що свого часу покрали труби. Тому вирішили дослідити і стан фундаменту.

lukomskyj.jpg

“Ми зіткнулися з тим, що контури фундаменту і контури наземних стін не збігаються. Бо, скільки б цю церкву не досліджували, але ніхто ще не нарисував докладного контура фундаменту. Всюди у публікаціях церква фігурує як споруда на рівні наземних стін. А тепер виявилося, що церква Пантелеймона має зовнішні виступи під пілястрами (прямокутні виступи на стіні. – Авт.). Ці виступи не відповідають самим наземним пілястрам. Тобто, на стадії накладання фундаментів будівничі або замовник мали інший план споруди, а планувальне рішення змінилося в час між будівництвом фундаментів і будівництвом наземних стін. Це могло відбутися внаслідок зміни замовлення чи зміни політичної ситуації… Це вже матеріал для подальших роздумів”, – розповів дослідник.

Також визначили, що храм побудували на похилій площині, а не на пагорбі. У ті часи там був перепад землі й з вищої частини пагорба землю насипали в нижчу, щоб був горизонтальний майданчик для будівництва.

70508052_2570553313034064_4503225754762346496_n.jpg

Біля північної стіни знайшли поховання двох дітей. Я не антрополог, але можу сказати, що їм десь 6-8 років. Вони поховані послідовно. Очевидно, біля них є ще третє поховання, але ми не могли продовжувати через терміни, тому залишили це для майбутніх дослідників.

“Можливо, при південно-західному куті було місце на цвинтарі, де ховали лише дітей. Таке буває у середньовічних традиціях. Ми б хотіли, щоб поховання оглянув антрополог і розповів про ці кістки більше”, – зазначив археолог.

Дослідники домовилися з місцевим священником і поховають рештки на місцевому цвинтарі. Наразі чекають кінця досліджень, може, трапляться й інші поховання. Напевно, зроблять для них спільну локацію.

Розкопки триватимуть до кінця жовтня, інформує «Kurs».

Довідка: До питання заснування храму Святого Пантелеймона в Галичі

Андрій Стасюк, завідуючий науково-освітнього відділу Національного заповідника «Давній Галич»

Багаті літописні повідомлення, що стосуються історії Галича ХІІ–ХІІІ ст., не подають жодної згадки про заснування чи функціонування храму під титулом Святого Пантелеймона. Також немає повідомлень аналогічного контексту у середньовічних джерелах польського та угорського походження. Вперше інформацію про функціонування храму фіксують численні графіті збережені на його стінах. Найдавніше графіті зі стін храму палеографи датують 1194 (або 1197) р., відтак серед науковців існує думка про співставлення цієї дати з моментом завершення будівництва чи освячення храму. Втім підтвердити таке твердження за браком джерел вкрай важко, тому більш коректніше окреслювати час закладання і будівництва Свято-Пантелеймонівської церкви кінцем ХІІ ст.

Стосовно особи фундатора (фундаторів) цієї святині, в історіографії впродовж ХІХ–ХХ ст. утвердилося кілька версій. Ще позаминулого століття засновником храму вважали короля Данила Романовича (1201–1264). Століття тому були сформовані перші припущення про ймовірність фундації церкви князем Романом Мстиславичем (бл. 1152–1205). У сучасності найпопулярнішими є дві версії, власне про Романа Мстиславича, котрий, як засновник нової династичної лінії галицько-волинських князів Романовичів, міг звести власну резиденцію разом із церквою Святого Пантелеймона, присвячену пам’яті свого діда – великого Київського князя Ізяслава-Пантелеймона Мстиславича (бл. 1097–1154). Інша версія, опираючись на виявленні графіті з датою 1194/1197 р., апелює до особи фундатора Володимира Ярославича (бл. 1151–1198/99). Втім, як попередньо підтверджують недавні археологічні дослідження Юрія Лукомського, фундатором церкви Святого Пантелеймона могли бути відразу два князі – Володимир Ярославич і Роман Мстиславич.

Читайте також: Середньовічний монастир у Галичі: від св. Пантелеймона до св. Станіслава