• Головна
  • Новини
  • Археологи досліджують родову церкву-усипальницю гетьмана Богдана Хмельницького...

Археологи досліджують родову церкву-усипальницю гетьмана Богдана Хмельницького

07.10.2019, 12:04
Археологи досліджують родову церкву-усипальницю гетьмана Богдана Хмельницького - фото 1

У Суботові продовжуються археологічні дослідження Іллінської церкви, розпочаті наприкінці серпня 2019 року. Наразі там вивчають первісну кладку XVII століття, інформує UA:Черкаси з посиланням на старшого наукового співробітника Інституту українознавства імені Крип’якевича Юрій Лукомський.

У Суботові продовжуються археологічні дослідження Іллінської церкви, розпочаті наприкінці серпня 2019 року. Наразі там вивчають первісну кладку XVII століття, інформує UA:Черкаси з посиланням на старшого наукового співробітника Інституту українознавства імені Крип’якевича Юрій Лукомський.

Subotiv_Ukraine.png

- Іллінський храм у Суботові будували як церкву оборонного значення. Про це свідчать бійниці на його стіні. Зі слів керівника археологічної групи Лариси Виногродської, церкви такого типу мали обов’язкові ходи, які вели до підземних приміщень. Де саме вони знаходяться - з’ясовують дослідники.

Юрій Лукомський каже: аби дізнатися, які таємниці приховують стіни церкви-усипальниці Богдана Хмельницького, на них зробили зондажі. Дослідники з’ясували – під час будівництва, у 17 столітті, Іллінська церква була викладена з каменю.

Питанням для археологів залишається, де саме в церкві розташований вхід до підземелля, що веде до ймовірного поховання гетьмана Богдана Хмельницького, розповідає керівниця архітектурно-археологічної експедиції Лариса Виногродська.

- Були там отвори, якісь сходи вниз чи не було, щоб або поставить крапки всі над "і", або продовжити розкопки. Є такі заповнення, пустоти, які були залиті цементом, коли це було і які розміри вони мали, ми поки що не визначили.

В одній зі стін церкви і нині є вхід, що веде нагору до хорів. Що приховує протилежна стіна, з’ясовує і архітектор-реставратор Володимир Бевз.

Завідувачка Суботівським історичним музеєм Надія Кукса розповідає, археологічні дослідження у храмі не перешкоджають його роботі.

- Не перешкоджають роботі наших екскурсоводів з відвідувачами, не перешкоджають богослужінням. І відвідувачі проявляють живий інтерес, запитують, що тут відбувається. Багато приїжджає до нас обізнаних, які із ЗМІ знають, що у нашому храмі тривають дослідження періодично.

Зі слів Лариси Виногродської, після завершення досліджень зондажі замажуть, а стіни вирівняють. Наступним етапом для археологів буде дослідження підлоги храму, де торік геосканер зафіксував пустоти, які вказують на ймовірне поховання гетьмана Хмельницького.