• Головна
  • Новини
  • Археологи виявили невідомі поховання біля храму св. Пантелеймона на Прикарпатті...

Археологи виявили невідомі поховання біля храму св. Пантелеймона на Прикарпатті

25.09.2019, 12:00
У селі Шевченкове Івано-Франківської області археолог Юрій Лукомський вперше за 30 років відновив дослідження храму св. Пантелеймона, де науковці виявили досі невідомі поховання.

У селі Шевченкове Івано-Франківської області археолог Юрій Лукомський вперше за 30 років відновив дослідження храму св. Пантелеймона, де науковці виявили досі невідомі поховання. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на  Часопис «Галич».

«Впродовж вересня 2019 р. відбуваються археологічні дослідження поруч храму св. Пантелеймона (с. Шевченкове, Галицького р-ну). Їх проводить відомий археолог та дослідник архітектури княжої доби п. Юрій Лукомський (доцент Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка»). Попередні дослідження він проводив тут 30 років тому. Вже тепер можна ствердити, що буде оприлюднено дуже цікаву інформацію… Окрім цього, виявлені невідомі досі поховання», - йдеться у повідомленні.

За інформацією Часопису, завдяки тому, що на території храму ведуться роботи з водовідведення, археологи мають змогу дослідити будівлю та прилеглу територію з зовнішніх сторін. Вже тепер археологи зазначають, що фундамент діючого храму Св. Пантелеймона стоїть на основі нижчого фундаменту, який є ширшим від того, який відвідувачі можуть повсякденно бачити.

Цінними для поповнення фондових збірок НЗ «Давній Галич» стануть матеріали розкопок, які, можливо, з часом будуть представлені в музейній експозиції. Серед них: громовідвід, який був встановлений на храмі у 20- их ХХ ст. під час реставраційних робіт та чавунний хрест, який було знайдено під землею поруч центральної абсиди. Датування останнього – друга третина ХІХ ст.

Археологи планують працювати до 15 жовтня, а всі свої дослідження оприлюднити у наукових публікаціях.

Церква святого Пантелеймона — церква романського стилю в Україні в селі Шевченкове Івано-Франківської області. Єдиний і найстаріший із храмів Галицько-Волинського князівства, що зберігся до сьогодні. Пам'ятка архітектури національного значення.