На острові Хортиця виявили ще одне стародавнє святилище

19.09.2019, 12:27
На острові Хортиця виявили ще одне стародавнє святилище - фото 1
Археологічній знахідці може бути від трьох до п'яти тисяч років

Археологічній знахідці може бути від трьох до п'яти тисяч років

Археологи під час розкопок на острові Хортиця в Запорізькій області виявили унікальну знахідку – стародавнє святилище, яке швидше за все є ровесником піраміди Хеопса. Про це повідомля РБК-Україна з посиланням на сайт 061.ua.

Виявили святилище випадково – старший науковий співробітник Національного заповідника "Хортиця", археолог Дмитро Никоненко гуляв разом з сином в балці Каракайка і звернув увагу на вихід гірської породи в тому місці, де його бути не могло. Тоді Никоненко разом з колегами вирішив обстежити місце.

"Є багато питань: починаючи від дати і закінчуючи тим, що це. Є дві версії: культовий пам'ятник або похоронний. Це була культова споруда, так зване святилище, де проводили ритуали приблизно три-чотири тисячі років тому, це епоха бронзи", - розповів Никоненко.

Саме святилище виглядає як коло діаметром дев'ять метрів, яке складене з каменів. Поряд з каменями археологи знайшли стародавню зброю, яку, на думку вчених, приносили в жертву богам для заступництва в успішному полюванні або боях.

Також археологи не виключають, що поруч може бути виявлене і масове поховання.

"Острів святого Григорія (стара назва Хортиці) – тут віддавали данину богам за вдалий спуск по порогах. Такі святилища з'являються, коли людина стає "на весло". У кожному порту є церква святого Миколая, адже саме він є покровителем мореплавців і мандрівників. У стародавні часи — це поняття було гіпертрофовано", - пояснив науковий співробітник заповідника Хортиця В'ячеслав Зайцев.

Це не перше святилище, яке було виявлено археологами на острові Хортиця. П'ять років тому було знайдено схожу споруду, але меншого розміру. Вчені також припустили, що вона також відноситься до бронзового віку.