Археологи віднайшли місце, де відбулось біблійне диво

03.08.2019, 14:19
Археологи віднайшли місце,  де відбулось біблійне диво - фото 1

Археологи розкопали древню християнську церкву біля Галилейського моря на півночі Ізраїлю. Вони переконані, що це Церква апостолів у селищі Віфсаїда, згадана у Біблії. Її побудували над будинками послідовників Ісуса Христа апостолів Павла та Андрія. Саме на цьому місці Ісус нагодував 5 тис. людей двома рибами та п'ятьма шматками хліба.

Археологи розкопали древню християнську церкву біля Галилейського моря на півночі Ізраїлю. Вони переконані, що це Церква апостолів у селищі Віфсаїда, згадана у Біблії. Її побудували над будинками послідовників Ісуса Христа апостолів Павла та Андрія. Саме на цьому місці Ісус нагодував 5 тис. людей двома рибами та п'ятьма шматками хліба.

Історичний географ Стівен Нотлі зазначає, що це давнє єврейське рибальське селище Віфсаїда, яке згодом стало римським містом Джуліас, повідомляє Gazeta.ua.

Віфсаіда_1.jpg

Спочатку відкриття викликало багато суперечок, адже розкопки гіпотетичної Віфсаїди ведуться з кінця 1980-х за 1,6 км від нового місця. Але у новому місці знайшли давню візантійську церкву, яку описав християнський паломник у VIII ст. У описі зазначив, що її збудували над будинками апостолів Петра та Андрія, що й підтвердив виявлений фундамент церкви.

"У нас є набагато більше доказів, які підтверджують, що це Віфсаїда", - заявив Нотлі.

Церкву Апостолів збудували близько 725-го. Тоді баварський єпископ Віллібальд відвідав Віфсаїду та залишив опис виявленого храму.