• Головна
  • Новини
  • Грузинські археологи під час очищення церкви виявили унікальні написи Х століття...

Грузинські археологи під час очищення церкви виявили унікальні написи Х століття

01.07.2019, 10:59
Грузинські археологи під час очищення церкви виявили унікальні написи Х століття - фото 1

Грузинські археологи на території Лагодехського заповідника (регіон Кахетія, Східна Грузія) під час робіт з очищення церкви Кочало виявили плиту з унікальними написами, зробленими на асомтаврули - найдавнішому різновиді грузинської писемноств, що використовувалося понад тисячу років тому.

Грузинські археологи на території Лагодехського заповідника (регіон Кахетія, Східна Грузія) під час робіт з очищення церкви Кочало виявили плиту з унікальними написами, зробленими на асомтаврули - найдавнішому різновиді грузинської писемності, що використовувалася понад тисячу років тому. Про це повідомляє Інтерфакс-релігія.

Фахівці стверджують, що текст виконаний у кінці X століття і повідомляє про пожертвування земель для Церкви. Написи представляють велику історичну цінність, оскільки в них згадуються невідомі досі правителі і топографічні назви історичної області Ереті, йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Національного агентства культурної спадщини Грузії.

Зокрема, в древніх текстах мовиться про царя і царицю Ереті - Адарнасе і Динарії, про яких грузинські історики знали тільки з наративних джерел.

"Повне Палеографічне вивчення напису продовжиться в агентстві наступного тижня, а після завершення дослідження буде оприлюднено резюме", - йдеться в повідомленні відомства.

За даними національного агентства, церква Кочало відноситься до періоду VI-VII ст. Згідно з виявленими написами, до кінця Х століття тут був монастир. Після вторгнення персів на чолі з Шах-Аббасом в 1614-1617 роках територія Лагодехи була спустошена, що стало передумовою для знищення історичних згадок. Імовірно саме в той період церква Кочало була зруйнована.

У 2006 році церкві Кочало надано статус пам'ятки національного значення.

Назва Ереті використовується в грузинських джерелах для позначення тієї області Албанії, у якій з V століття правили царі Іберії. Пізніше по Ереті проходив кордон між християнським та ісламським Закавказзям. Зараз територія Ереті розділена між Грузією і Азербайджаном.