• Головна
  • Новини
  • “Доля Праведника”: У Львові провели круглий стіл, присвячений бл. свщмч. Климентію Шептицькому...

“Доля Праведника”: У Львові провели круглий стіл, присвячений бл. свщмч. Климентію Шептицькому

18.04.2019, 13:33
“Доля Праведника”: У Львові провели круглий стіл, присвячений бл. свщмч. Климентію Шептицькому - фото 1

17 квітня у Львові відбувся круглий стіл “Доля Праведника”, присвячений 150-літтю від дня народження блаженного священномученика Климентія Шептицького. Присутні мали нагоду дізнатися про значення постаті брата Андрея Шептицького, який в період Голокосту разом з митрополитом рятував євреїв.

У середу, 17 квітня, у Львові відбувся круглий стіл “Доля Праведника”, присвячений 150-літтю від дня народження блаженного священномученика Климентія Шептицького. Присутні мали нагоду дізнатися про значення постаті брата Андрея Шептицького, який в період Голокосту разом з митрополитом рятував євреїв. Організатор заходу — Всеукраїнський єврейський благодійний фонд “Хесед-Ар’є”.

Учасниками круглого столу стали Ольга Лідовська — керівник музею “Слідами галицьких євреїв”, Леся Корнат — начальник управління культури, національностей та релігій ЛОДА, Наталія Бунда — директор департаменту розвитку ЛМР, в.о. начальника управління культури, Марк Сімкін — журналіст-міжнародник, Андрій Усач — науковий співробітник музею “Територія Терору”, Анна Яценко — завідувачка інформаційно-освітнього сектору музею “Територія Терору”.

круглий стіл “Доля Праведника”

“Зараз понад 27 тисяч людей у 51 країні світу визнано Праведниками народів світу. Україна займає четверте місце за кількістю Праведників. В Україні понад 2600 людей отримали документи, які свідчать про це. У Львівській області визнано біля сотні Праведників (проте через певні обставини їх може бути значно більше, - ред.) А серед тих людей, хто рятував євреїв під час Другої світової війни, були різні особистості, зокрема, й Климентій Шептицький, брат Андрея Шептицького, визнаний Праведником народів світу”, — зазначила Ольга Лідовська.

За словами учасників події, Климентій Шептицький є духовним провідником не лише для українців. Його постать навчає українців відповідальності, закликає народ ставати єдиним і міцним громадянським суспільством, а також попри різні обставини залишатися милосердними і творити добро іншим.

круглий стіл “Доля Праведника”

“Цілісний розвиток нації залежить від того, чи ми будемо продовжувати справу братів Шептицьких. Адже про них варто багато говорити, бо й досі чимало невідомого є в їхніх біографіях, — зауважила Леся Корнат. — Вони здійснили надзвичайно важливу місію під час Другої світової війни... Тому від нас залежить, що ми будемо мати далі. Нам слід дбати про нашу націю так, як дбали брати Шептицькі”, — додала вона.

Працівники музею “Територія Терору” розповіли присутнім про долі українських Праведників народів світу, зокрема, про Леоніда Ларжевського, Лазара Шияна та Якова Сухенка. Останній був репресований радянською владою та вбитий нацистами. Спікери також підкреслили, що тепер вони працюють з медіа та в соціальних мережах для донесення інформації для молоді щодо цієї теми та проекту #непочуті.

Додамо, що учасники круглого столу рекомендували львів’янам ознайомитися з першою книгою-біографією Климентія Шептицького, яка складається із 17 розділів. У ній йдеться про походження Шептицьких з роду Драга-Сасів, дитинство Шептицького, шкільні роки, навчання в Мюнхені, Відні, Парижі, Кракові, інформацію про політичну діяльність Казимира Шептицького як члена австрійського парламенту. Книга-біографія містить понад 300 ілюстрацій, чимало з яких опубліковані вперше.

Нагадаємо, що 17 листопада 2019 року виповниться 150 років від дня народження блаженного Климентія Шептицького. Верховна Рада ухвалила рішення про вшанування цієї постаті на державному рівні.

круглий стіл “Доля Праведника”

Довідка: #непочуті — новий проект музею “Територія Терору”. Його мета — зафіксувати історії свідків масового насильства середини ХХ ст., голоси яких довгий час лишались непочутими, систематизувати і удоступнити їх в онлайн архіві. #непочуті — продовження та розширення усноісторичного проекту “Жива історія”.

Якщо ви або ваші близькі були свідками подій 1930-1950-х рр. у Львові чи будь-яких інших місцевостях України і готові оповісти про побачене, просимо зголошуватись в приватні повідомлення або за електронною адресою: [email protected]