У Львові віднайшли унікальний лист монахів-студитів до Митрополита Андрея Шептицького

31.10.2018, 12:48
Культура
У Львові віднайшли унікальний лист монахів-студитів до Митрополита Андрея Шептицького - фото 1
Синкел у справах монашества у Львівській архиєпархії УГКЦ Юстин Бойко на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук опублікував унікальні архівні документи - лист-привітання монахів Лаври св. Антонія Печерського у Скнилові, адресований Митрополиту Андрею з нагоди іменин.

Про це повідомляє Гал-інфо.

"Працюючи з листами монахів Скнилівської Студитської Лаври св. Антонія Печерського у Скнилові, натрапив на один справді унікальний документ.

Це лист-привітання монахів, адресований митрополиту Андрею з нагоди іменин. Його особливістю є орнамент. Монахи вирішили прикрасити своє привітання малюнком, який зображає вигляд головного корпусу Скнилівської Лаври. Малюнок виконаний олівцем.

Таким чином можна сміливо сказати, що нам вдалося віднайти перше і на даний час єдине зображення Скнилівської Лаври, а саме її головного корпусу", - повідомив о. Юстин Бойко.

Нагадаємо, що у Скнилові була перша монаша обитель монахів Студитів - Лавра св. Антонія Печерського, яку освятив особисто Митрополит Андрей 24 листопада 1906 року.

Скнилівська Лавра була знищена у 1918 році внаслідок польсько-української війни, а монахи змушені були покинути рідну обитель. Таким чином вони опинилися в митрополичій резиденції в Уневі, яку згодом Митрополит Андрей передав Студитам у власність. Таким чином з'явилася Унівська Лавра, яка стала центральною для усіх інших студитських монастирів.

Зараз на місці, де була Лавра, встановлено пам'ятний хрест.