Дніпровські археологи знайшли унікальний кам'яний хрест

30.10.2018, 12:12
Дніпровські археологи знайшли унікальний кам'яний хрест - фото 1

Колекція кам'яних ідолів історичного музею Дніпра поповнилася новим експонатом. На одному з курганів посеред поля поблизу селища Магдалинівка археологи знайшли кам'яний хрест. Християнський символ, припускають учені, може бути зроблений із давнішої скульптури, якій тисячі років.

Колекція кам'яних ідолів історичного музею Дніпра поповнилася новим експонатом. На одному з курганів посеред поля поблизу селища Магдалинівка археологи знайшли кам'яний хрест. Християнський символ, припускають учені, може бути зроблений із давнішої скульптури, якій тисячі років, інформує 5 канал.

хрест.jpg

Камінь на кургані посеред поля схожий на канонічний християнський хрест. Написи на ньому, ймовірно – епітафія. Однак учені розгледіли й дещо інше: "Зазвичай писали "Здесь покоится раб Божий…", а далі йде ім'я. І найімовірніше, тут саме такий напис. Але символи, які на ньому зображені – взагалі можуть бути далеко не християнськими".

Кам'яний хрест, якому не менш як сотні років – знахідка не спонтанна. Він був позначений на давніх картах, дослідженням яких захоплюється 18-річний студент. Він і знайшов уцілілий курган з артефактом.

Ілля Година, вивчаючи історію рідного Магдалинівського краю, знайшов на мапах, датованих 60-ми роками XIX століття, три кургани, два з яких уже розорані фермерами. Сподіваючись знайти залишки артефактів, на пошуки хлопець приїздив декілька разів.

Згадує: "Там була позначка саме кам'яного хреста. Як на сучасних топографічних картах позначають кургани, тригонометричні пункти, так тут я побачив саме позначку хреста".

Однак учені припускають: артефакт міг бути зроблений із давнішої кам'яної статуї.

"Якщо це те, що ми думаємо. Якщо це справді на половецькій статуї, то це з XII ст. нашої ери. Це часи перебування половців на цій землі. Якщо підтвердиться ця версія, то це буде унікальна пам'ятка. З таким ще науковці не зустрічалися", – наголошує археолог Олександр Старік.

Для вивчення, реставрації та збереження – артефакт із Магдалинівського кургану забирають до історичного музею Дніпра.