• Головна
  • Новини
  • У Львові презентували книжку про історію церковних Соборів...

У Львові презентували книжку про історію церковних Соборів

08.10.2018, 13:26
У Львові презентували книжку про історію церковних Соборів - фото 1
У п’ятницю, 5 жовтня, в рамках ХІ Екуменічного соціального тижня у Львові відбулася презентація книжки Клауса Шатца “Загальні собори – віхи історії Церкви”. Ця масштабне дослідження з історії Церкви вже відоме у світі, а цього року вийшло й українською мовою.

презентація книжки о. Клауса Шатца “Загальні собори – віхи історії Церкви”У п’ятницю, 5 жовтня, в рамках ХІ Екуменічного соціального тижня у Львові відбулася презентація книжки о. Клауса Шатца “Загальні собори – віхи історії Церкви”. Ця масштабне дослідження з історії Церкви вже відоме у світі, а цього року вийшло й українською мовою. На презентацію завітали представники духовенства різних конфкесій, учасники форуму та науковці.

Слід зауважити, що видання постало на основі лекцій німецького професора отця-єзуїта Клауса Шатца у Вищій філософсько-богословській школі св. Георгія у Франкфурті-на Майні і може використовуватися як навчальний посібник.

“Я опинився перед внутрішнім конфліктом: називати загальні Собори чи вселенські?! Чому я назвав саме загальні Собори? У німецькому розуміння під загальним Собором ми розуміємо Собор, який виходить за національний вимір. Він охоплює не тільки Німеччину, а й більшу частину Римської курії”, – пояснює назву своєї книги та вжиті у ній терміни о. Клаус Шатц.

“Коли ми вживаємо словосполучення “загальні Собори”, то ми розуміємо і ті Собори, які не набрали вселенського характеру, або Рим не визнав їх такими, але вони все ж відбулися. Існує теорія, у якій йдеться про те, що вселенськими Соборами можна називати тільки перші сім вселенських Соборів, бо тоді Церква була одна і неподілена. Згідно з цією теорією, Собори, які відбулися впродовж другого тисячоліття до Другого Ватиканського Собору, були загальними, а не вселенськими Соборами”, – підкреслив автор книги.

На думку наукового редактора книжки Марії Горячої, праця стане цікавою для істориків, богословів і всіх, хто хоче пізнати церковну історію, бо у ній “автор роз’яснює як варто усвідомлювати ті чи інші рішення Собору, тому що з плином часом ми можемо їх по-різному розуміти”.

Наприкінці зустрічі о. Іван Дацько, президент Інституту екуменічний студій УКУ, подякував німецькому професору Клаусу Шатцу за презентацію та за участь у ХІ Екуменічному соціальному тижні.

Книжка вийшла у видавництві Українського католицького університету, переклад здійснив Олег Конкевич.

презентація книжки о. Клауса Шатца “Загальні собори – віхи історії Церкви”