• Головна
  • Новини
  • Константинополь ніколи не визнавав російської анафеми Мазепи, - архиєпископ Іов (Геча)...

Константинополь ніколи не визнавав російської анафеми Мазепи, - архиєпископ Іов (Геча)

18.09.2018, 10:03
Вселенський Патріархат не визнавав канонічною анафему, яка була накладена на українського гетьмана Івана Мазепу Російською Православною Церквою.

Вселенський Патріархат не визнавав канонічною анафему, яка була накладена на українського гетьмана Івана Мазепу Російською Православною Церквою.

Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив представник Вселенського Патріархату при Всесвітній раді Церков у Женеві архиєпископ Тельміський Іов (Геча).

За його словами, вона була накладена на гетьмана з політичних мотивів. «Не дивлячись на накладення Російською Церквою на гетьмана Мазепу неканонічної анафеми, представники Вселенського Патріархату її не визнавали, адже вона була накладена з політичних мотивів, як засіб політично-ідеологічних репресій і не мала жодних віросповідних, богословських чи канонічних причин», - сказав він.

Архиєпископ Іов пояснив, що після першого зруйнування російськими військами Запорозької Січі в 1709 році українське козацтво, яке перейшло під протекторат кримського хана, повернулось під юрисдикцію Константинопольського патріархату, і Мазепа разом із Пилипом Орликом були одними з перших, хто це зробив.

«На еміграції в м. Бендери Іван Мазепа вільно сповідався у православних священиків Вселенського патріархату. Саме вони напутствували його на смертному одрі і відпустили від гріхів, а потім і відспівували. Його тіло було покладене в православній церкві містечка Варниці, яка перебувала у юрисдикції Вселенського патріархату, а згодом його перепоховали у місті Галац на Дунаї, де в центральному соборі Свято-Георгієвського монастиря місцевий митрополит відслужив заупокійну службу за спочилим гетьманом. Цей митрополит був єрархом Вселенського Патріархату. Отже, можемо говорити, що Іван Мазепа помер як вірний Матері-Церкви, Вселенського Патріархату!», - наголосив ієрарх Вселенського Патріархату.