• Головна
  • Новини
  • Археологи знайшли у Новгороді унікальну кадильницю часів Київської Русі...

Археологи знайшли у Новгороді унікальну кадильницю часів Київської Русі

29.08.2018, 13:43
Археологи на розкопках у Великому Новгороді знайшли кадильницю XII століття, повідомили у "Інтерфаксу" в Новгородському державному музеї-заповіднику.

Археологи на розкопках у Великому Новгороді знайшли кадильницю XII століття, повідомили у "Інтерфаксу" в Новгородському державному музеї-заповіднику.

"Бронзова кадильниця виявлена на базовому для Новгородської археологічної експедиції Троїцькому розкопі у культурному шарі другої половини XII століття. Вона була знайдена на залишках садиби новгородців, які мали високий соціальний статус", - сказав співрозмовник агентства.

Стан раритету вчені оцінили як дуже добрий. "Кадильниця збереглася майже повністю. Крім цього, виявлені фрагменти ланцюжків, на яких її носили або підвішували", - додали в ДМЗ. Фахівці поки не можуть сказати, чи була кадильниця храмової або висіла перед домашніми іконами в багатій садибі.

Вчені назвали знахідку унікальною. "Таких церковних предметів і так добре збережену на розкопках у Великому Новгороді досі не знаходили", - повідомили в ДМЗ.

Зараз раритет перебуває в лабораторії музею. Згодом разом з іншими археологічними знахідками він надійде до фондів ДМЗ і, можливо, буде експонуватися на музейних виставках.

Троїцький розкоп розташований на південь від кремля в історичному центрі Великого Новгорода. Роботи на ньому вчені ведуть з 1973 року. Розкоп дав вченим тисячі цінних знахідок. У їх числі - унікальний "Псалтир", найдавніший в світі пам'ятник слов'янської писемності (X-XI століть), а також понад 450 давньоруських берестяних грамот.