• Головна
  • Новини
  • На Святоюрській горі у Львові тривають археологічні дослідження віднайдених фундаментів XIV століття...

На Святоюрській горі у Львові тривають археологічні дослідження віднайдених фундаментів XIV століття

22.08.2018, 13:22
На Святоюрській горі у Львові тривають археологічні дослідження віднайдених фундаментів XIV століття - фото 1
У Львові, на Свято-Юрській горі, відбулася прес-конференція щодо знахідки під час реставраційних робіт фундаменту споруди, датованої, за попередніми результатами, XIV століттям.

У Львові, на Святоюрській горі, відбулася прес-конференція щодо знахідки під час реставраційних робіт фундаменту споруди, датованої, за попередніми результатами, XIV століттям, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Археологія.jpg

За словами Олега Осаульчука, директора Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, найімовірніше, виявлено рештки фундаменту церкви-попередниці собору Святого Юра. Лише після низки опрацювань і польових досліджень можна буде зробити висновок про вік віднайденої споруди.

Про особливості знахідки розповів Остап Лазурко, молодший науковий співробітник Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, який безпосередньо займається дослідженням. Ряд фундаментів із західної та південної сторони Собору, що не відповідають сучасному плануванню храму, виявлено минулого тижня. Ці фундаменти конструктивно відрізняються від фундамента собору. Поки що виявлено три такі фрагменти. Окрім того, виявлено фрагменти цегли-пальцівки, що вказує на готичний період і дозволяє приблизно встановити час побудови. Ускладнює роботу археологів колишнє розташування на місці розкопок цвинтаря, який був практично зруйнований у процесі перебудови храму та проведення комунікацій. Знайдені людські рештки будуть перепоховані на території собору. Дослідники планують подальші дослідження, зокрема проби розчинів, аби зробити остаточні висновки.

Лідія Горницька, головний архітектор проекту реставрації собору, розповіла про поступове дослідження комплексу будівель Свято-Юрської гори. За її словами, віднайдені фундаменти можуть бути давніші навіть від попередньо запропонованих дат. Дослідниця розповіла про давні будівлі комплексу, зокрема про вентиляційні галереї, видовбані в самій горі, та їхній зв’язок із подальшою розбудовою споруд собору.

Про підстави реставрації, зокрема про зміни в складі ґрунтів, розповів завідувач кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології Львівського національного університету Петро Волошин. Через ці зміни деформації та руйнування зазнали стіни огорожі Свято-Юрського комплексу. Сам храм збудований на основі скельних порід, тому не зазнає руйнацій, але довколишні споруди комплексу потребують укріплення.