• Головна
  • Новини
  • У Києво-Печерській лаврі знайшли залишки унікального муру XII століття...

У Києво-Печерській лаврі знайшли залишки унікального муру XII століття

30.07.2018, 11:03
У Києво-Печерській лаврі знайшли залишки унікального муру XII століття - фото 1

У національному Києво-Печерському заповіднику, на території якого розташована Лавра, археологи розкопали фундаменти і залишки стіни, зруйнованої ханом Батиєм під час облоги Києва у 1240 році.Про це ВВС News Україна розповів завідувач сектору археології заповідника археолог Сергій Тараненко.

У національному Києво-Печерському заповіднику, на території якого розташована Лавра, археологи розкопали фундаменти і залишки стіни, зруйнованої ханом Батиєм під час облоги Києва у 1240 році.

Про це ВВС News Україна розповів завідувач сектору археології заповідника археолог Сергій Тараненко.

мур.jpg

За словами археологів, фундамент і стіни складаються з валунів, невеликих уламків коленого каміння та уламків давньоруської цегли - плінфи.

Під час розкопу також знайшли фрагмент давньоруського металевого браслета з плетеним орнаментом.

Розкопки проводилися біля Троїцької надбрамної церкви у Митрополичому саду.

Археологи дослідили, що стіна має довжину 21 метр. Поки що розкопали лише частину фундаментів, а відкривати повністю знахідку планують наступного року.

"В планах зробити експозицію, яка буде включати залишки фортифікаційних мурів. Можливо, буде інформаційний центр", - зазначив пан Тараненко.

браслет.jpg

Вчений розповів, що ця знахідка була частиною стіни, яка оточувала "верхню" Лавру. Збудували її наприкінці XII століття, простояла вона близько 150 років, до нашестя монголо-татар і взяття Києва у 1240 році.

Збудували її на місці дерев'яної огорожі - так званого стовп'я. Після набігу монголо-татар у XIII столітті наступний кам'яний мур з'явився навколо Лаври аж наприкінці XVII століття, за кошти гетьмана Івана Мазепи.

Археологи називають стіну унікальною, бо в Україні, крім неї, відомо лише два об'єкти монументальної фортифікації Київської Русі. А конструкція цього фундаменту є поки що єдиною серед усіх пам'яток цієї доби на всій території держави Київської Русі.