• Головна
  • Новини
  • Археологи розпочали дослідження стародавнього підземелля Софійського собору...

Археологи розпочали дослідження стародавнього підземелля Софійського собору

20.06.2018, 14:40
Археологи розпочали дослідження стародавнього підземелля Софійського собору - фото 1
Українські археологи розпочали дослідження стародавнього підземелля Софійського собору. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав Тимур Бобровський, археолог у Національному заповіднику «Софія Київська».

Українські археологи розпочали дослідження стародавнього підземелля Софійського собору. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав Тимур Бобровський, археолог у Національному заповіднику «Софія Київська», пише УНІАН.

Софія_археологи.jpg

“Розпочали велику спелео-археологічну епопею: вже другий день поспіль розчищаємо провал стародавнього підземелля у садибі Софійського собору. Підземелля досліджувалося у 1916 та 1977-79 рр., але було, зрештою, покинуте напризволяще і згодом почало створювати проблеми.  З 2015 р. на місці цієї підземної споруди утворилося кілька провалів та з десяток просідань ґрунту. Три роки ми доводили, що зволікання з розкопками може призвести до біди, і от нарешті, після утворення у квітні цього року чергового провалу, ми отримали “добро” на дослідження”, – написав археолог.

Він також розповів про перші результати дослідження.

“Ось що маємо з першого півметра (на світлині): провал 2018 р. – чорна пляма у центрі; він утворився посеред провалу, засипаного піском років 30-40 назад; а той, у свою чергу, – посеред ранішого, також засипаного провалу (світліший пісок по краях). І це перший наочний результат наших розкопок та науково доведений факт: марно засипати провали піском. А що ж нас очікує далі? – Марудне вибирання піску з супутнім дослідженням культурного шару довкола. Коли “скінчиться” культурний шар, будемо вибирати саме заповнення провалу і будувати вхідну шахту. А десь на глибині 4 м від сучасної поверхні ми потрапимо до підземелля у тому самому місці, де 100 років тому Олександр Ертель знайшов єдину з досі зафіксованих у Києві берестяних грамот з отаким текстом: “АЩЕ КТО НАЙДЕ СЕЙ ХОДЪ ТОЙ НАЙДЕ ВЕЛИЙ КЛАДЪ ЯРОСЛАВОВЪ””, – підсумував Тимур Бобровський.