• Головна
  • Новини
  • В Україні вийшло дослідження німецького вченого про російське православ’я...

В Україні вийшло дослідження німецького вченого про російське православ’я

29.05.2018, 15:35
В Україні вийшло дослідження німецького вченого про російське православ’я - фото 1
У столиці 28 травня презентували книжку німецького науковця Томаса Бремера «Церква та Імперія». Захід відбувався у будинку митрополита на території Національного заповіднику «Софія Київська», повідомляє власкор РІСУ Дмитро Горєвой.

«Церква та Імперія»У столиці 28 травня презентували книжку німецького науковця Томаса Бремера «Церква та Імперія». Захід відбувався у будинку митрополита на території Національного заповіднику «Софія Київська», повідомляє власкор РІСУ Дмитро Горєвой.

Презентована праця «Церква та Імперія» є перекладом виданої у 2007 р. німецької книги «Хрест та Кремль» Томаса Бремера. У 2016 році автори перевидав книгу, окрім цього було підготовлено 4 переклади: на англійську, італійську, сербську та болгарську.

Директор видавництва «Дух і Літера» Костянтин Сігов на відкритті презентації наголосив на актуальності цього дослідження та його перекладі українською, оскільки чимало проблемних питань взаємовідносин України та Росії, у тому числі церковних, розкриваються крізь призму тисячолітньої історії Церкви. При підготовці видання відбулась адаптація під українського читача, адже первинно книга писалась для німецької аудиторії. Ті моменти, які очевидні для німців, були уточнені, як і ті деталі, що є повсякденними для українців, а незрозумілі європейцям – прибрані.

Цікавий вихід знайшли видавці з обкладинкою книги. На ній зображений купол Ісакіївського собору в Санкт-Петербурзі – символу величі імперської Росії. Костянтин Сігов поділився секретом, як дизайнери прийшли до такого зображення. Річ у тім, що коли тривала активна робота над книгою, в Петербурзі відбувались відомі акції протесту проти передачі собору з комунальної власності до РПЦ. Так і було вирішено, що книга про взаємостосунки влади і церкви повинна на обкладинці мати зображення саме цього храму.

Сам автор зазначає, що це не є класичним науковим дослідженням у вузькому значенні, а скоріше компендіум сучасних даних про історію православ’я в Росії, розрахований на широкий загал. «Ця книга для умовного зубного лікаря, якому цікава історична доля російського православ’я, однак який більше однієї книги на цю тему читати не збирається», – влучно іронізує Томас Бремер.

При цьому автор не схильний якось підносити до рівня унікальності досвід Росії. Він стверджує, що такі самі проблеми, як у православ’я в Росії, траплялись і в західній Європі з різними Церквами та імперіями.

Окрема важлива ідея Бремера полягає у адекватному розумінні позицій двох воюючих сторін, а також ролі Церков та релігійних організацій у майбутньому процесі примирення. В цьому контексті автор описує досвід Балкан, де співпрацювали РКЦ Хорватії, Сербська Православна Церква та мусульманська спільнота Боснії.

Костянтин Сігов в свою чергу зазначає, що примирення повинно відбуватись на рівних позиціях. Так, наприклад, як це було між французами та німцями після ІІ світової війни. Однак досвід нещодавніх контактів між українськими та російськими істориками свідчить, що сприйняття як рівних один одних ще не досягнуто. Директор видавництва вважає, що ця книга є своєрідними розмінуванням мінного поля історії між Україною та Росією.

Довідка. Томас Бремер – німецький науковець, за віросповіданням римо-католик. Доктор теології, працює в Інституті екуменічної теології в Мюнстері (Німеччина). Спеціалізується на вивченні історії Церкви, православ’ї, візантійській традиції та відносинам релігії та влади у східній та південній Європі.