• Головна
  • Новини
  • У галереї центру «Менора» відкрилася виставка «Синагоги Катеринослава»...

У галереї центру «Менора» відкрилася виставка «Синагоги Катеринослава»

24.05.2016, 11:01
У галереї центру «Менора» відкрилася виставка «Синагоги Катеринослава» - фото 1
У Дніпрі, у рамках «Дня музеїв», у галереї центру «Менора» відкрилася виставка «Синагоги Катеринослава» - перший показ результатів великого дослідницького проекту з документації і фіксування єврейської матеріальної спадщини у місті.

album002.jpg-ttt.jpgУ Дніпрі, у рамках «Дня музеїв», у галереї центру «Менора» відкрилася виставка «Синагоги Катеринослава» - перший показ результатів великого дослідницького проекту з документації і фіксування єврейської матеріальної спадщини у місті. Про це повідомляє сайт Дніпровської єврейскьої громади.

Проект ініційований відомим любителем історії і фахівцем з єврейської генеалогії, секретарем рабинського суду Авраамом Йосипом Іцхаком Каршенбаумом і був підтриманий сім'єю Уріх. Безпосередні дослідження в архівах України, Росії та інших країн провели краєзнавець і історик, захисник архітектурної спадщини, дніпрянин Валентин Старостін і історик з Харкова Олександра Лошак.

На виставці представлена лише невелика частина встановлених об'єктів, де розміщувалися катеринославські синагоги, з точною прив'язкою до місцевості та зображеннями будівель. Крім того, один зі стендів розповідав про єврейські кладовища. Особливі розділи експозиції були присвячені вулицям, які мають найбільшу щільність об'єктів єврейської матеріальної спадщини - Філософській, Управській і тій частини центру міста, яку дослідники визначили як «великий єврейський квартал».

Виставка викликала великий суспільний інтерес, і на її відкриття прийшли історики і архітектори, журналісти та громадські діячі, представники місцевої влади. Головний рабин Дніпра і регіону Шмуель Камінецький, виступаючи на відкритті, наголосив на важливості історичних досліджень для формування не тільки уявлення про минуле, а й про майбутнє, зазначивши, що саме ця спрямованість характеризує єврейську громаду міста.

Інформація, представлена на виставці, увійде як складова частина оновленого сайту «Дніпровська енциклопедія», а книга про синагоги очікується до кінця року.