• Головна
  • Новини
  • У Кривому Розі під пам'ятником Леніну виявили старовинну церкву...

У Кривому Розі під пам'ятником Леніну виявили старовинну церкву

21.04.2016, 11:45
У Кривому Розі під пам'ятником Леніну виявили старовинну церкву - фото 1
У Кривому Розі співробітники історико-краєзнавчого музею розкопали старовинну церкву під колишнім пам'ятником Леніну в Центрально-міському районі.

hram.jpg-hhhh.jpgУ Кривому Розі співробітники історико-краєзнавчого музею розкопали старовинну церкву під колишнім пам'ятником Леніну в Центрально-міському районі.

Як повідомляє Дніпро Час, виявилося, що це один із перших храмів в Кривому Розі, який побудували в дев'ятнадцятому столітті в честь Миколи Чудотворця. Вулицю, на якій спорудили святиню, назвали Миколаївською, проте з приходом більшовиків церкву розібрали по цеглинці до фундаменту. До слова, перебувала вона під землею більше 80 років.

На цьому місці в різний час було три храми. Перший - дерев'яний, який побудували в 1761 році. Але його знищила російсько-турецька війна. Згодом храм Святого Миколи знову відновили, а через сто років церкву вирішили звести не з дерева, а з білого вапняку. Тут також знайшли спочинок останки священнослужителів.

У цьому році, в сквері біля пам'ятника Леніну почалася реконструкція, біля постаменту і школи мистецтв зняли асфальт. Саме тоді, співробітники краєзнавчого музею спочатку помітили траншеї, а потім сланцеві плити, які колись були підлогою церкви. Науковці розкопали частину фундаменту храму, і навіть знайшли старовинні монети.

«Планується трохи змінити вид цього скверу і під ковпак помістити частину розкопаного фундаменту, щоб люди могли дивитися, як раніше будували. Ця церква наша святиня та наша історія», - говорить старший науковий співробітник Криворізького міського історико-краєзнавчого музею Ірина Стеблина.

Дослідження співробітників музею ніхто не фінансує, допомагають тільки волонтери. Уже розкопали вісім метрів фундаменту в довжину, і шість в глибину.