• Головна
  • Новини
  • У львівському храмі відкрили виставку особистих речей Митрополита Андрея Шептицького...

У львівському храмі відкрили виставку особистих речей Митрополита Андрея Шептицького

04.03.2016, 10:17
У львівському храмі блаженного Климентія Шептицького 3 березня відкрили унікальну виставку речей, які належали митрополитові Андрею Шептицькому. У колекції – священичий одяг, ужиткові речі митрополита, а також мощі, які він на початку XX століття привіз з Ватикану.

У львівському храмі блаженного Климентія Шептицького УГКЦ 3 березня відкрили унікальну виставку речей, які належали митрополитові Андреєві Шептицькому. У колекції – священицький одяг, ужиткові речі митрополита, а також мощі, які він на початку XX століття привіз з Ватикану.

Про це повідомляє ІА ЗІК.

Виставка «Шлях до святості» налічує близько 120 експонатів, які у часи підпілля УГКЦ монахи та віряни, ризикуючи власним життям, переховували від радянської влади. Більшість з них були вперше виставлені на загальний огляд.

«Вперше можна побачити мощі святих, які митрополит Андрей привіз з Ватикану, серед яких є навіть частинка одежі Ісуса Христа. Важливо, що всі вони мають так званий «автентик» – документ із підписом і печаткою митрополита Шептицького, який засвідчує їхню автентичність», – розповів під час представлення колекції доктор богослов’я, мистецтвознавець, отець Севастіян Дмитрух.

До експозиції увійшли також портрети Андрея Шептицького, авторами яких є знані іконописці – Анатоль Яблонський, Михайло Бойчук, Микола Бідняк.

Як розповів Севастіян Дмитрух, у часи гонінь, яких зазнавала УГКЦ за радянської влади, він протягом п’яти років переховував ці реліквії у сховку, закопавши їх у землю, а згодом – у монастирській келії.

«У 1985 році в часи підпілля і переслідування нашої Церкви, я відвідував наших студитів в Рудно, там монахи викопали з-під землі бідон, в якому були мощі і документи. Я це забрав, вдома в курнику викопав яму, обмурував її, зробив дві підлоги, і там ці речі зберігалися аж до 1990 року. Згодом я їх забрав до монастирської келії і лише сьогодні ми їх виставили», – поділився спогадами священнослужитель.

У храмі блаженного Климентія Шептицького експозиція буде відкрита для огляду до кінця травня цього року. Надалі, ці речі могли б перейти до музею Андрея Шептицького. Про його створення у Львові вже тривалий час ведуть розмови.