Полтавчанам розповіли про митрополита Шептицького

20.11.2015, 17:13
Полтавчанам розповіли про митрополита Шептицького - фото 1
«Митрополит Андрей Шептицький в історії Української Греко-Католицької Церкви» — такою була тема засідання круглого столу, що відбувся 19 листопада у Полтавському національному педагогічному університеті імені Короленка в рамках проведення Днів Шептицького у Полтаві.

exklusiv.gif«Митрополит Андрей Шептицький в історії Української Греко-Католицької Церкви» — такою була тема засідання круглого столу, що відбувся 19 листопада у Полтавському національному педагогічному університеті імені Короленка в рамках проведення Днів Шептицького у Полтаві.

Конференція у Полтаві

Участь у заході взяли науковці з усіх куточків України, духовенство УГКЦ. Відкрив засідання екзарх Харківський УГКЦ єпископ Василій (Тучапець). Він, зокрема, зауважив, що постать Митрополита Андрея є настільки видатною, що прийдешнім поколінням ще тільки належить оцінити його масштабність.

«Дуже важливо, що сьогодні у Полтаві тривають Дні Шептицького. Це є своєрідним символічним об’єднанням нашої країни, адже його діяльність виходить далеко за межі і Греко-Католицької Церкви, і за межі Галичини. Його твори, його слово, його дії служать для об’єднання християнських церков в Україні. Велике старання він робив, аби повстала українська незалежна держава. А тому ціллю цієї конференції є приблизити постать митрополита до кожного з нас», — зауважив єпископ Василь (Тучапець), екзарх Харківський УГКЦ.

У ході конференції учасники говорили про віхи життя митрополита у різні періоди історії. Зокрема, учасник зі Львова, кандидат історичних наук, асистент кафедри церковної історії УКУ о. Тарас Бублик розповів про діяльність Шептицького та духовенства Львівської архиєпархії в умовах радянської влади.

Тему продовжила доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету ім. Короленка Людмила Бабенко. Вона розповіла про власні наукові знахідки.

«Під час роботи з архівними матеріалами я випадково натрапила на щойно розсекречену справу під кодовою назвою «Ходячі». Там – вражаючі свідчення про діяльність митрополита і тих, хто приходив до нього з різними потребами. Всі документи свідчать про те, що радянська влада завжди вважала Шептицького особою для себе небезпечною, «незручною», навіть задовго до приходу Совєтів на Галичину і намагалася нейтралізувати його, зробити керованим «агентом впливу», або ж вивести з єрархії Греко-Католицької Церкви. Тому інформатори НКВД відстежували кожну дію, кожне слово митрополита. Я вивчила тисячі сторінок, і запевняю вас, що жодного разу митрополит не втратив обличчя і гідності», — наголосила проф. Людмила Бабенко.

Учасниця з Одеси, доктор історичних наук, професор Наталія Діанова торкнулася питання виникнення та діяльності УГКЦ у південних регіонах України і наголосила, що останнім часом цікавість до теми і до особистості Шептицького зросла.

На конференції йшлося не лише про історичне значення особи митрополита Андрея, учасники говорили і про роль Шептицького для кожного вірянина зокрема.

«Я почав про нього читати, взнавати. І чим більше я читав, тим більше вражала мене ця людина, — розповів настоятель полтавської парафії Пресвятої Тройці отець Юрій Кролевський. — Він не просто якась історична особистість. Він в українському житті постійно. Коли я мав якісь труднощі у місії на східній Україні, я завжди відчував підтримку митрополита Андрея. Він для мене є той, котрий сьогодні впливає на нашу українську державу і на нашу церкву. І допомагає своєю присутністю постійно».

У свою чергу, о. Максим Кролевський зауважив, що нині релігійне та й взагалі громадське життя Полтавської області вийшло на новий етап з позитивним знаком.

«Це є великий здобуток для нас, полтавців, — вважає він. — Сьогодні у нас проходять «Дні Шептицького». Тим ми засвідчили, ким ми насправді є: ми є українці, ми думаємо по-українськи. А ще у 1998 році, коли я навчався у школі тут, на Полтавщині, пам’ятаю, як прийшов у вишитій сорочці на 9 травня до школи. І тоді на мене дивилися, наче на якогось дикуна. Але тепер, за такий короткий період ми побачили, настільки наші люди помінялися. І це не може не радувати мене як священика. Бачити, що те зерно, яке і ми садили, почало проростати. Громада Полтавщини побачила наші добрі справи, нашу діяльність, спрямовану на добро і ствердження християнських чеснот. У нас працює дитячий будинок, ми виховуємо сиріт, ми беремо участь у громадському житті і благодійності. То ж звичайно, що ті дні, які ми сьогодні проходимо, вшановуючи митрополита Шептицького, — ми тим доводимо, ким ми насправді є».

Після завершення заходу відбувся невеликий концерт для гостей конференції, своє мистецтво їм дарували студентські колективи педагогічного університету, — повідомила РІСУ Світлана Фільчак.