• Головна
  • Новини
  • У закинутому козацькому скиту на Афоні знайшли нові реліквії...

У закинутому козацькому скиту на Афоні знайшли нові реліквії

27.08.2015, 10:45
У закинутому  козацькому скиту на Афоні знайшли нові реліквії - фото 1
У закинутому козацькому скиту на Афоні знайшли нові реліквії

скит.pngЗа участю українських дослідників днями відбулася нова експедиція до винайденого за матеріалами архівів закинутого козацького скиту «Чорний Вир», заснованого запорозькими козаками на далекому Афоні (Греція) в 1747 р., повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

"Вдалося виявити черепи українських афонських ченців-козаків (деякі з них коричневого кольору, тобто за афонською традицією – ознака святості), а також багато інших цікавих деталей, ікон і т.д. – пише у Фейсбуці український краєзнавець Сергій Шумило. – Неподалік від добре збереженого кафолікону (головного скитського храму) також вдалося віднайти в хащах закинуті, порослі ліанами і кущами, напівзруйновані скитські споруди, збудовані запорозькими козаками. Викликає велику скорботу і сум, що така визначна українська козацька святиня у світовому центрі православного чернецтва на Афоні і досі перебуває у такому жахливому занедбаному і забутому стані, і нікому в Україні до того немає діла..."

Більш детально про козацький скит «Чорний Вир» на Афоні можна дізнатись з книжки Сергія Шумило «Духовне Запоріжжя на Афоні».