Запорізькі історики відкопали мечеть часів Золотої Орди

21.08.2015, 11:28
Запорізькі історики відкопали мечеть часів Золотої Орди - фото 1
Студенти-історики Запорізького національного університету на археологічних розкопках неподалік від села Юрківка Оріхівського району виявили артефакти, що проливають світло на життя людей в XIV столітті на території сучасної Запорізької області.

Запоріжжя_археологи.jpgСтуденти-історики Запорізького національного університету на археологічних розкопках неподалік від села Юрківка Оріхівського району виявили артефакти, що проливають світло на життя людей в XIV столітті на території сучасної Запорізької області.

Як повідомили в прес-службі ЗНУ, першокурсники в липні досліджували пам'ятку XIV століття - місто Золотої Орди, умовно прозване «городище Кінські Води».

Як пояснив доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЗНУ Михайло Єльников, археологічні роботи університет веде на цьому об'єкті з 2008 року, і вони зосереджені на правобережному узвишші річки Конка - пагорбі Мечеть-Могила. На даний момент на території в два гектари вже були виявлені фрагменти п'яти будов.
«Дослідження цього року проводилися на культовій споруді. Воно мало восьмикутну форму, його стіни споруджені з обпаленої квадратного цегли. Стіни прикрашені різнобарвним геометричним орнаментом з кашиної плитки. Кашин – це дуже широкий термін для позначення напівфаянсу, до складу якого входили глина, пісок, вапняк, скло і кварцит. Для періоду Золотої Орди було характерне використання виробів з кашина, у тому числі для прикраси будівель громадського призначення або мавзолеїв заможних або видатних особистостей, які сповідували іслам», – розповів подробиці експедиції учений.

При розкопках учасникам експедиції вдалося відшукати чимало унікальних артефактів: фрагменти гончарного посуду, срібні та мідні монети і навіть кам'яний надгробок, що  дозволило фахівцям допустити наявність там поховання. «Без сумніву, ця споруда була за часів Золотої Орди суспільно значимою  будівлею, ймовірно, мечеттю. Справжня назва цього міста нам поки невідома. Але вже зараз ми можемо стверджувати, що за часів Золотої Орди наш край не був «диким полем», оскільки через нього проходила північна ділянка  Великого шовкового шляху. Зокрема, знайдені монети свідчать, що городище знаходилося на цій важливій транзитній магістралі. З'ясувати період існування цієї унікальної для Запорізького краю пам'ятки - це справа часу », - повідав Михайло Єльников.

Дослідження старовинного міста на березі Конки ще на самому початку, і в майбутньому воно  може подарувати масу археологічних відкриттів, упевнений він. Про це повідомляє сайт  http://tavrijci.org/.