• Головна
  • Новини
  • У монастирі на Львівщині перепоховали останки осіб з ХV-ХVІІ століть...

У монастирі на Львівщині перепоховали останки осіб з ХV-ХVІІ століть

11.08.2015, 12:20
У монастирі на Львівщині перепоховали останки осіб з ХV-ХVІІ століть - фото 1
У травні 2014 року розпочали ремонт монастирського храму, тоді ж і знайшли частину давніх поховань.

перепоховання.jpegУ Лаврівському Свято-Онуфріївському монастирі ЧСВВ (Львівщина) 9 серпня провели перепоховання тлінних останків, які завдяки археологічним розкопкам знайшли під монастирським храмом. З благословення владики Ярослава, єпископа Самбірсько-Дрогобицького, ігумен монастиря о. Атанасій Слободян поховав тлінні останки у крипті храму.

У травні 2014 року розпочали ремонт монастирського храму, тоді ж і знайшли частину давніх поховань.

«Після демонтажу долівки, працівники виявили низку поховань. Про це було повідомлено Юрія Лукомського, який керує археологічними дослідженнями на території нашого монастиря. Тоді він з групою спеціалістів провів ексгумацію захоронень та обстежив архітектурні особливості храмових підвалин. Під час проведення розкопок знайшли шість поховань у бабинці: п’ять із ХVІІ століття, а одне з ХV століття», – розповів брат Теодор Дутчак.

Два поховання були з південної сторони: перше – невідомий чернець (від стіни храму), друге – це був або архимадрит, або ж єпископ. Точне твердження висунуть, коли проведуть ретельне дослідження речей, що були на чоловіку: хрест металевий звичайний, єпитрахиль (дуже довга), а під рукою, з правого боку, набедреник. З північної сторони були розкопані тлінні останки світських осіб, скоріш за все доброчинців храму – молдавських, або волоських, як їх тоді називали, господарів. Посередині бабинця знайшли шосте поховання, яке датують княжою добою. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Довідка:

Монаша обитель отців василіан у Старосамбірському районі Львівської області належить до найдавніших пам’яток культури та духовності галицького краю. Лаврівський монастир Святого Онуфрія впродовж багатьох століть залишався центром екуменізму. Тут був великий некрополь, у якому спочивали православні митрополити, греко-католицькі єпископи, молдавські господарі. Існують історично підтверджені дані, що тут також поховано єрусалимського митрополита Макарія Лігаріду. Окрім того, за версією деякої групи істориків, серед православних митрополитів, греко-католицьких єпископів і молдавських господарів у некрополі Лаврівського монастиря Святого Онуфрія, ймовірно, спочиває і князь Лев, хоч його поховання досі не знайдено.