• Головна
  • Новини
  • Дослідники знайшли унікальну церкву доби короля Данила Галицького...

Дослідники знайшли унікальну церкву доби короля Данила Галицького

10.12.2014, 11:18
У місті Холм, шо у Польщі, дослідники віднайшли унікальний храм Пресвятої Богородиці - першу найстарішу церкву з цегли. Археологи не виключають, що у ній може покоїтися прах короля Данила Галицького.

У місті Холм, шо у Польщі, дослідники віднайшли унікальний храм Пресвятої Богородиці - першу найстарішу церкву з цегли. Археологи не виключають, що у ній може покоїтися прах короля Данила Галицького.

Про це 9 грудня розповіли у Львівській політехніці на конференції «Король Данило: культурна та державотворча спадщина його доби», повідомляє Захід.нет.

Як зазначив директор Інституту археології та етнології Польської академії наук, професор Варшавського університету Анджей Буко, найважливішою знахідкою є храм Пресвятої Богородиці в Холмі.

«Церква збудована з романської цегли. Тут може покоїтись прах короля Данила», - сказав він.

Археолог та дослідник архітектури княжої доби Юрій Лукомський додав, що науковці не втрачають надії знайти могилу короля.

«Надії на те, що виявимо поховання – не втрачено. Адже проект досліджень розрахований на п’ять років, ми працюємо тільки два», - зазначив він.

Науковець також розповів, що храм Пресвятої Богородиці мав унікальний вівтар.

«Головною метою досліджень було знайти церкву ХІІІ століття, яку заснував король Данило. Її центральне ядро збудоване в візантійському стилі за київською традицією. Але віднайдені і риси, навіяні західно-романською архітектурою. Зокрема, головною особливістю храму є плоска вівтарна частина. Такий вівтар був характерний для тогочасної Західної Європи», - зазначив він.

Розміри центральної частини храму – 14 х 23 м. Вона має прямокутну форму.

Юрій Лукомський також додав, що дуже важливими для науки є 9 поховань ХІІІ століття, віднайдені тут.

«Поховання зроблені головою на південь. Це означає, що люди вели дуже праведний спосіб життя. Двоє з них – поховані з західного боку церкви», - наголосив він.

Крім того, за словами науковців, знайдена мозаїка та вітражне скло, елементи військового спорядження, зокрема, фрагменти остроги, керамічна плитка з підлоги та уламки мармурової візантійської чаші. Знайдено також фрагмент ніші в стіні, де колись ховали поважних осіб.