• Головна
  • Новини
  • У Криму обстріляли археологів та семінаристів УПЦ (МП) , які здійснювали розкопки доіконоборчого храму...

У Криму обстріляли археологів та семінаристів УПЦ (МП) , які здійснювали розкопки доіконоборчого храму

28.04.2014, 09:51
У Криму обстріляли археологів та семінаристів УПЦ (МП) , які здійснювали розкопки доіконоборчого храму - фото 1
У Криму озброєні люди напали на археологів, які розкопували стародавній храм доіконоборчого періоду. Вони обстріляли групу археологів, а побачивши видані ще українською владою дозвільні документи на розкопки, в жорсткій формі зажадали від археологів покинути розкопки.

Крим.jpgУ Криму озброєні люди напали на археологів, які розкопували стародавній храм доіконоборчого періоду. Вони обстріляли групу археологів, а побачивши видані ще українською владою дозвільні документи на розкопки, в жорсткій формі зажадали від археологів покинути розкопки, інформує «Релігія в Україні».

Правоохоронці шукають нападників, а археологи мають намір продовжити роботу. Вчені побоюються, що через неотримання фінансів розкопки у Криму можуть взагалі припинитися.

Археологи працювали в Балаклавському районі Севастополя, на мисі Фіолент. Там стався зсув ґрунту, і відкрилися стародавні шари, в яких було виявлено  доіконоборчий храм – споруду кінця VIII - початку IX століття. На розкопках були співробітники заповідника «Херсонес Таврійський», а також студенти Таврійської духовної семінарії Кримської єпархії УПЦ (МП). Вони вже знайшли мармурові архітектурні деталі, лаву для духовенства, амфори.

Напад на експедицію стався в кінці минулого тижня. «Там обрив 20 метрів заввишки, вниз до моря ведуть круті тераси. Було близько другої години дня. Раптово зверху почулися постріли. На верхньому плато ми побачили двох людей, які цілилися в нас, але стріляли, звичайно, поверх наших голів, не в нас», - розповіла керівник експедиції завідувачка відділом середньовічної історії музею- заповідника «Херсонес Таврійський»Тетяна Яшаєва.

За її словами, стріляли демонстративно, бажаючи полякати. На думку Сергія Черниша , в руках у чоловіків була зброя, схоже на мисливський карабін «Сайга». Стріляли вони у бік моря, а гільзи падали вниз на людей. Нападники кричали, використовуючи нецензурні слова, вимагали, щоб археологи припинили розкопки і йшли. Потім вони спустилися вниз.

«Один у шкіряній куртці , другий у спортивному костюмі, –  розповів Сергій Черниш. – Почали з матом. Розмова була дуже важка, так як вони нічого не слухали, лаялися на Тетяну Юсуфовну - археолога з ім'ям , яка копає на цій ділянці з 92-го року. Взагалі це лавра, мережа печерних храмів, один наземний. І це тільки те, що ми знаємо. Територія була виділена заповіднику. У нас на руках були всі документи , в тому числі відкритий лист, який повинен бути у всіх археологів. Ми ці документи їм пред'явили.

Але вони, як побачили український друк, відразу все повернули, немов ми українці, з Києва приїхали і під шумок вирішили копати. А ми всі місцеві, кримчани, плюс студенти з семінарії».

За словами Сергія Черниша, нападники заявили, що раз дозвільні документи українською, то вони вже не діють: «Ваші українські папірці годяться для підпалення», «Поки не буде московських документів, ви ніхто», « Забирайтеся , а то щас бригада приїде і всіх вас порве». Заявивши, що вони з силових структур Росії, чоловіки з рушницями пообіцяли, що наступного разу кинуть в розкоп гранату, і віддалилися .

Викликана міліція приїхала через півгодини, взяла у всіх свідчення, зібрала гільзи. Засмучені їх неквапливістю,  археологи вирішили , що справа ходу не отримає , і поїхали з розкопу. Проте наступного дня, коли представники заповідника подали заяву в УВС Севастополя, поліцейські відреагували швидко: заново всіх опитали і пообіцяли знайти нападників.

Говорячи про особливості розкопок в перехідний для Криму період , археологи пояснюють, що роботи, які вони ведуть з дозволу від Києва, вони завершать за цими ж документами.

«Відкритий лист на розкопки нам видав Інститут археології в Києві. Після завершення робіт ми напишемо звіт з кресленнями і фотографіями і відправимо туди, в Київ. У перехідний період ми продублюємо цей звіт для Москви. А надалі будемо отримувати відкриті листи в Інституті археології РАН в Москві і вже їм відправляти звіти», - пояснила Тетяна Яшаєва.

Втім, кримська влада вибірково підходять до оцінки і захисту старожитностей. Теоретично всі виявлені історичні пам'ятники мають бути включені до реєстру, який знаходиться в міських службах охорони пам'яток, пояснив С.Чернишов . «Проте зараз в реєстрі лише 20 % всіх пам'ятників. Багато не внесені»,– говорить він. Археолог згадує, як прийшов ставити на облік вісім об'єктів  – храми, могильники, які були знайдені його експедицією, та йому пояснили, що служба перевантажена роботою. «Сказали, що в найближчі роки у них вже все заплановано і їхні об'єкти важливіші будуть : у нас Бакалінський могильник, пізньоримський, а ваші маленькі християнські храмики нікому не цікаві», – розповів археолог.

Він також пояснив, що археології було завдано удару з боку законодавства. Якщо раніше, при Президентові Вікторі Ющенку, була вимога перед будівельними роботами викликати археологів, які перевіряли б територію, то у часи Президента Віктора Януковича це правило було скасовано.

«Загалом ситуація з археологією в Криму на межі її відсутності, – дав оцінку ситуації Сергій Черниш. – І всі до цих пір жили завдяки залученню коштів з-за кордону – з Європи та Росії. Але зараз європейських грантів не буде. І якщо цього літа не буде якихось вкладень в експедиції з Росії, то археологія в Криму зупинеться. Зараз розкопки ведуться на приватні пожертвування і на свої кошти».