• Головна
  • Новини
  • Язичницький вівтар на Запоріжжі комплексно обстежать і законсервують...

Язичницький вівтар на Запоріжжі комплексно обстежать і законсервують

08.02.2013, 08:27
Язичницький вівтар на Запоріжжі комплексно обстежать і законсервують - фото 1
Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна могила» – світова пам’ятка давньої культури в Україні поблизу Мелітополя

Язичництво.jpgНауково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України, засідання якої відбулось 29 січня, схвалено та рекомендовано до затвердження у встановленому порядку програму комплексного обстеження і консервації пам’ятки культурної спадщини «Кам’яна Могила» (смт. Мирне Мелітопольського району Запорізької області), повідомляє"Релігія в Україні" з посиланням на Рamjatky.org.

Як повідомив голова ради, заступник директора Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Мінкультури Віктор Вечерський, представлену науково-проектну документацію було розроблено авторським колективом НДІ пам’яткоохоронних досліджень на замовлення Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила».

Рецензентами роботи виступили кандидат історичних наук, археолог О.М.Титова та кандидат технічних наук, архітектор Л.О.Апостолова-Сосса. Доповідачами з питання на засіданні виступили фахівці з інженерних питань Ю.М.Стріленко, О.Н.Кафтан, а також архітектор С.В.Поломаний.

Після обговорення питання, у якому взяли жваву участь члени науково-методичної ради В.В.Вечерський, М.М.Кучерук, В.І.Кос’яненко, Т.А.Бобровський, О.М.Сердюк, І.П.Дорофієнко та Б.В.Колосок, було прийняте рішення схвалити розглянуту програму та рекомендувати її до погодження і затвердження у встановленому порядку. Крім того, учасники засіданя відзначили високий науково-методичний рівень представленої роботи.

Нагадаємо, що Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна могила» – світова пам’ятка давньої культури в Україні поблизу Мелітополя (смт. Мирне у Запорізькій області), над річкою Молочною. «Кам’яна могила» займає площу близько 3-х гектарів, висота останця сягає 12 м, кількість плит пісковику перевищує 3 тисячі. Навалені тут природою камені то виступають із землі вертикально, то, відхиляючись у протилежні боки, утворюють начебто навіси. Це місце тисячоліттями слугувало древнім людям вівтарем для відправлення релігійних обрядів, воно містить декілька тисяч унікальних стародавніх наскельних зображень — петрогліфів. Свою назву вона отримала за аналогією з скіфськими горбами-курганами (давніми похованнями, могилами), хоча власне могилою вона не є.  Щороку пам’ятку відвідують понад 30 тисяч туристів.