• Головна
  • Новини
  • У єврейському університеті прочитають лекції про юдаїзм, іслам, Нестора Махна і Симона Петлюру...

У єврейському університеті прочитають лекції про юдаїзм, іслам, Нестора Махна і Симона Петлюру

19.11.2012, 13:18
У єврейському університеті прочитають лекції про юдаїзм, іслам, Нестора Махна і Симона Петлюру - фото 1
Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» оголосив про проект «Недільний університет» в Дніпропетровську

Ігор ЩупакУкраїнський інститут вивчення Голокосту «Ткума» оголосив про проект «Недільний університет» в Дніпропетровську, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на djc.

Його концепція сформульована так: «Заняття з найбільш цікавих і важливих питань єврейської історії в контексті історії України та всесвітньої історії у формі інтерактивних лекцій-бесід, «круглих столів», бесід-екскурсій, тренінгів та ін».

Тема першої лекції - «Книга Книг: Cвяте Письмо і історичний документ». Захід пройшов 11 листопада в залі відео-лекторію в центрі «Менора».

Перше заняття провів Ігор Щупак, кандидат історичних наук, Ph. D. (Університет Торонто, Канада), директор Інституту «Ткума» та Музею «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні», автор понад 100 наукових праць з історії євреїв України, історії Голокосту і міжнаціональних відносин.

Надалі планується, що заняття будуть проводити й інші наукові співробітники УІВГ «Ткума», а також історики, філософи, політологи з України та інших країн світу.

У плані лекцій на найближчі дев'ять місяців (до липня 2013 року) зазначено: Стародавні цивілізації і стародавні євреї; Юдаїзм, християнство та іслам; Середньовіччя, Великі географічні відкриття та євреї Європи; Євреї України в часи Визвольної війни Хмельницького та періоду Руїни; Євреї Російської імперії на рубежі XIX - XX ст.; Євреї в російських і українській революціях: історичні міфи і правда; Міфи і правда про Н. Махна та С. Петлюру; Євреї - творці Радянської влади, і жертви радянського режиму.

Крім того, в недільному університеті при Інституті «Ткума» планується проведення занять за єврейською традицією, філософії, психології та ін.