• Головна
  • Новини
  • "Львівська політехніка" запровадила для студентів та аспірантів навчальний семінар з єврейської архітектури Галичини...

"Львівська політехніка" запровадила для студентів та аспірантів навчальний семінар з єврейської архітектури Галичини

26.10.2012, 14:19
"Львівська політехніка" запровадила для студентів та аспірантів навчальний семінар з єврейської архітектури Галичини - фото 1

У жовтні-грудні 2012 р. в Інституті архітектури Національного університету "Львівська політехніка" проводиться навчальний семінар для студентів та аспірантів "Архітектура єврейських дільниць галицьких містечок", повідомляє кореспондент порталу"Релігія в Україні".

1351180997_0.jpegУ жовтні-грудні 2012 р. в Інституті архітектури Національного університету "Львівська політехніка" проводиться навчальний семінар для студентів та аспірантів "Архітектура єврейських дільниць галицьких містечок", повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Курс присвячений вивченню особливостей забудови і функціонування єврейських дільниць як складових архітектурно-просторового укладу міст та містечок Галичини. Хронологічно курс охоплює період від появи перших єврейських поселень на теренах сучасної України, з особливим фокусом на періоді з кінця XVIII століття до початку Другої світової війни.

У XVII ст. переселення євреїв на територію Галичини, які традиційно були міськими жителями, набрала масового характеру, а їхні традиції і культура суттєво впливали на формування культурного, просторового та архітектурного ландшафту тогочасних галицьких міст та містечок. Вже наприкінці XVII ст. євреї становили значну частину населення Галичини, а у XIX ст. тут було сконцентровано 253 таких громади із відомих 559 в Австро-Угорській імперії. XX століття принесло масові трагедії східноєвропейському єврейству. В роки Першої світової війни, окрім загального руйнування середмість, відбувалися погроми єврейських дільниць. У міжвоєнний період їх відбудували із значною втратою особливостей середовища. Під час Другої світової війни єврейські дільниці були практично повністю зруйновані, що призвело до втрати цілого пласту матеріальної і духовної культури євреїв Галичини. Сьогодні, навіть ті пам’ятки, які збереглися, перебувають в жалюгідному стані і потребують негайної ревіталізації, дослідження і документування.

На заняттях розглядатимуться: забудова єврейських дільниць, їх архітектурно-планувальний уклад, місце у просторовій структурі містечок. Особливу увагу буде присвячено синагозі, як осередку релігійного і громадського життя євреїв.

Архітектурні особливості галицьких синагог будуть представлені на прикладі матеріалів найновіших архітектурних обмірів, паспортизації та інвентаризації синагог Куликова, Гусятина, Рогатина, Букачівців, Жовкви, Бережан, Підгайців, Олеська, Заліщиків, Буданова, Івано-Франківська, здійснених у 2011-2012 році.

Складовою семінару є ознайомлення з методикою проведення архітектурно-археологічних обмірів та документування єврейських сакральних об’єктів. Окреме заняття присвячене єврейським різбярським пам’ятникам кладовищ Бродів, Нового Роздолу, Щирця, Снятина, Болехова, Солотвина, Буська та інших.

На завершення курсу учасникам проведуть екскурсію колишніми єврейськими дільницями Львова з фокусом на архітектурних особливостях львівських синагог.

Після успішного завершення курсу учасники отримають сертифікат з підтвердженням їхньої участі в семінарі, а також будуть враховуватися при відборі для участі у літніх школах, проведенні обмірах, волонтерських таборах та інших проектах Центру міської історії.

Програму курсу розробили і проводитимуть Христина Бойко, доц. кафедри дизайну та основ архітектури НУ "Львівська політехніка" та Оксана Бойко, доц. кафедри реставрації, реконструкції архітектурних комплексів.