• Головна
  • Новини
  • Історики та духовенство УПЦ (МП) дискутували чи відвідував Київ апостол Андрій Первозваний...

Історики та духовенство УПЦ (МП) дискутували чи відвідував Київ апостол Андрій Первозваний

25.10.2012, 11:18
Історики та духовенство УПЦ (МП) дискутували чи відвідував Київ апостол Андрій Первозваний - фото 1

У Церковно-археологічному музеї Київської духовної академії УПЦ (МП) 23 жовтня відбувся круглий стіл «Християнство на території України до Володимирового Хрещення: проблеми і перспективи наукового дискурсу». Захід приурочено до святкування у 2012 році 1150-річчя Київської Митрополії.

phoca_thumb_l_img_6750.jpgУ Церковно-археологічному музеї Київської духовної академії УПЦ (МП) 23 жовтня відбувся круглий стіл «Християнство на території України до Володимирового Хрещення: проблеми і перспективи наукового дискурсу». Захід приурочено до святкування у 2012 році 1150-річчя Київської Митрополії.

Модераторами круглого столу виступили перший проректор КДАіС прот. Сергій Ющик та проректор КДАіС з науково-богословської роботи доцент В. В. Бурега.

Як повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП), у засіданні взяли участь представники Інституту історії України НАН України, Інституту археології НАН України, Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету, Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, духовних академій і семінарій України та Росії.

В рамках круглого столу були представлені наступні повідомлення:

Толочко Олексій Петрович, доктор історичних наук, член-кореспондент НАН України: «Християнство на Русі до святого Володимира»; Ричка Володимир Михайлович, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України:«Аскольдове хрещення Русі: між історією та міфологією»; Ухтомський Андрій Олексійович, кандидат богослов'я, викладач КДАіС: «Хрещення Ярославом Мудрим кісток князів Олега і Ярополка (до сучасного дослідженню питання)».

За результатами повідомлень відбулася дискусія, в рамках якої з коротким повідомленням також виступив заступник директора Інституту археології НАН України Гліб Юрійович Івакін.

Як зазначають організатори, особливо гаряча полеміка між учасниками круглого столу виникла, коли зайшла мова про можливість перебування у Києві святого апостола Андрія Первозваного і відомості про можливе хрещення князя Аскольда.