• Головна
  • Новини
  • Комісія УГКЦ «Справедливість і Мир» та «Спілка офіцерів України» закликали Президента та політиків визнати воїнів УПА воюючою стороною у ІІ Світовій війні...

Комісія УГКЦ «Справедливість і Мир» та «Спілка офіцерів України» закликали Президента та політиків визнати воїнів УПА воюючою стороною у ІІ Світовій війні

08.05.2012, 09:37
В рамках Всеукраїнської Акції «Дня пам᾽яті» 7 травня 2012 року у Інформаційному агентстві УНІАН відбувся Круглий стіл під назвою «Моделі примирення та відношення до минулого».

В рамках Всеукраїнської Акції «Дня пам᾽яті» 7 травня 2012 року у Інформаційному агентстві УНІАН відбувся Круглий стіл під назвою «Моделі примирення та відношення до минулого». Ініціатором та організатором заходу була Комісія УГКЦ «Справедливість і Мир», спільно із Всеукраїнською громадською організацією «Спілка офіцерів України», Комісією УГКЦ у справах християнської єдності та Департаментом Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

Як повідомили РІСУ у Комісії «Справедливість і  мир», метою Круглого столу було намагання витворення філософії примирення та відродження єдиної української самосвідомості щодо участі воїнів УПА та воїнів української радянської армії в Другій світовій війні. Учасниками обговорення та дискусії були як впливові фахівці вибраної тематики, так і безпосередні представники-репрезентанти подій Другої Світової війни.

Підсумком стало спільне Звернення учасників Круглого столу до громадськості.

У документі, зокрема,  сказано: «Україна примирилася з країнами, які воювали під час ІІ Світової війни, а в середині України, на жаль немає порозуміння…. Тягар минулого неможливо забути, але його можна прийняти лише тоді, коли є взаємне прощення. Це тривалий і складний процес, але можливий. За 20 років Незалежності виросло покоління, українських громадян.  Саме заради їхнього мирного майбутнього – майбутнього наших дітей, онуків ми звертаємося до Президента України, органів влади, місцевого самоврядування, лідерів політичних партій, громадських організацій щодо початку мирного діалогу в суспільстві стосовно болючого питання – примирення українців, які воювали по різні сторони, не маючи власної держави, а також визнати на державному рівні воїнів УПА воюючою стороною у ІІ Світовій війні».

Звернення підписали: Ветеран Великої Вітчизняної війни полковник у відставці Г. Чепкий; Голова Рівненської обласної організації УПА В. Кирилюк; Доктор історичних наук, професор Київського Національного Університету ім. Т. Г. Шевченка В. Сергійчук; Правознавець-міжнародник, Надзвичайний  і  Повноважений Посол України, доктор юридичних наук, професор В. Василенко; Голова Спілки офіцерів України народний депутат України ІІ скликання, полковник запасу В.Білоус; Голова Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир» М. Мельник.