• Головна
  • Новини
  • 10 січня минає 415 років з дня народження митрополита Петра Могили...

10 січня минає 415 років з дня народження митрополита Петра Могили

10.01.2012, 15:00
10 січня минає 415 років з дня народження митрополита Петра Могили - фото 1

10 січня минає 415 років з дня народження Петра Могили – політичного, церковного і освітнього діяча, який був архімандритом Києво-Печерського монастиря з 1627 року, одним із меценатів Ставропігійської церкви у Львові, Митрополитом Київським, Галицьким і всієї Русі з 1633 року, екзархом Константинопольського Патріарха, канонізованим Церквою 1996 року.

Петро_Могила.jpg10 січня минає 415 років з дня народження Петра Могили – політичного, церковного і освітнього діяча, який був архімандритом Києво-Печерського монастиря з 1627 року, одним із меценатів Ставропігійської церкви у Львові, Митрополитом Київським, Галицьким і всієї Русі з 1633 року, екзархом Константинопольського Патріарха, канонізованим Церквою 1996 року.

Це була багатогранна особистість, яка справила значний вплив на українську історію. Про це нагадують у Львівській крайовій організації Української партії.

З обранням архімандритом Києво-Печерської Лаври у 1627 році Петро Могила докладав усіх зусиль, щоб за час його архімандритства Києво-Печерська друкарня посіла визначне місце як серед інших друкарень України та Білорусі, так і в суспільному житті загалом. За п’ять з половиною років його настоятельства з лаврської друкарні вийшло 15 назв видань. Серед них були і книги самого Петра Могили. Так, у 1629 році на Київському помісному соборі був схвалений до видання «Літургіаріон» Петра Могили – одна з найвизначніших його праць, яка протягом понад двохсот років не втрачала своєї актуальності.

З іменем Петра Могили пов’язане розгортання православної системи вищої і середньої освіти в Україні, яка копіювала католицькі школи, намагаючись конкурувати з ними. Петро Могила був старшим братчиком Київського братства, опікуном і фундатором братства, монастиря і школи. Ще перебуваючи на посаді архімандрита, він згуртував довкола себе освічених людей. Восени 1631 року на території Києво-Печерської лаври Петро Могила відкрив першу школу. Лаврську школу, об’єднану в 1632 році з братською, згодом було перетворено на Києво-Могилянську колеґію, яку було проголошено правонаступницею Київської Академії, заснованої Ярославом Мудрим. Колеґія була організована за зразками єзуїтських навчальних закладів, а серед випускників цієї колегії була чимало представників еліти тогочасної України і Білорусії.

Після настанови Митрополитом Петро Могила з новою силою розгорнув подвижництво у церковній, освітній галузях та книгодрукуванні. Під керівництвом Петра Могили було складено перший православний Катехізис, який довгий час виконував роль найповнішого викладу православної віри. Він залишив по собі також майже 20 творів церковно-теологічного, полемічного, просвітницького, філософського та моралізаторського характеру.

Помер Петро Могила 11 січня 1647 року, коли йому виповнилося лише п’ятдесят. У 1996 році Петро Могила був першим, кого канонізували у святі Українські Православні Церкви всіх конфесій, а взагалі він був канонізований усіма 15-ма автокефальними Церквами Вселенської Церкви. Тож схиляємо у ці дні голови перед світлою пам’яттю великого українця, все життя якого було яскравим прикладом подвижництва для українського суспільства, української освіти і української церкви, – наголошують у Львівській крайовій організації Української партії.