• Головна
  • Теми
  • До 65-річчя депортації лемків на Тернопільщині освятили дзвіницю...

До 65-річчя депортації лемків на Тернопільщині освятили дзвіницю

09.08.2010, 13:08
Під час проведення традиційного фестивалю «Дзвони Лемківщини» в урочищі Бичова поблизу Монастириська на Тернопільщині урочисто відкрили лемківську дзвіницю. Її спорудили з нагоди 65-річчя депортації лемків.

Під час проведення традиційного фестивалю «Дзвони Лемківщини» в урочищі Бичова поблизу Монастириська на Тернопільщині урочисто відкрили лемківську дзвіницю. Її спорудили з нагоди 65-річчя депортації лемків. Освятив дзвіницю апостольський адміністратор Бучацької єпархії УГКЦ о. Дмитро Григорак, митрополичий делегат у справах лемків о. Анатолій Дуда, у співслужінні численного духовенства. Освятили не лише приміщення дзвіниці, але й сам дзвін, який при освячені назвали Іван Предтеча. Новобудова, як інформує Zaxid.net, виконана з дубового дерева у традиційному для лемківської архітектури стилі.

Право вперше вдарити у дзвін надали голові Тернопільської ОДА Михайлу Цимбалюку та голові наглядової ради групи компаній "Мрія", Герою України Іванові Гуті, який став фундатором і спорудження дзвіниці, а також будівництва каплиці, яка постала в цьому урочищі минулого року.

Михайло Цимбалюк повідомив присутнім, що вже прийняли рішення про спорудження на найвищій точці урочища Бичова лемківського селища — музею під відритим небом, дерев’яної лемківської церкви.

«Це місце вже є центром лемківської культури. Переконаний, що воно стане й осердям духовного життя цієї гордої і багатостраждальної етнічної групи українців», — зазначив голова Тернопільської ОДА.

У цьогорічному фестивалі «Дзвони Лемківщини», який відбувався 7-8 серпня, взяли участь понад 20 тисяч осіб.