• Головна
  • Новини
  • Фундамент першого кам'яного храму Київської Руси – Десятинної церкви – під загрозою руйнування...

Фундамент першого кам'яного храму Київської Руси – Десятинної церкви – під загрозою руйнування

08.04.2010, 11:51
Фундамент першого кам'яного храму Київської Руси – Десятинної церкви – під загрозою руйнування - фото 1
Археологів турбує те, що в землі зараз гниють сотні мільйонів гривень.

110898.jpgКИЇВ – Під вагою снігу на початку весни завалився скляно-металевий «саркофаг», який захищав місця розкопок – їх тут вели з 2005 року. «Якщо найближчим часом Десятинну не накрити, то фундамент зруйнується. Ми намагаємося цього уникнути – притрушуємо розкопки землею. Але ж у глибокі ями стікатиме дощова вода!» – сказав Гліб Івакін, керівник Архітектурно-археологічної експедиції.

За його словами, Кабмін на розкопки в 2005-2009 роках обіцяв виділити 7 млн. гривень. Але на «чисту» археологію дали всього 1,5 млн., решта пішло на обслуговування, транспорт і будівництво зруйнованого накриття, пише «Фокус».

Руслан Кухаренко, начальник главку охорони культурної спадщини КМДА, про проблему знає: «Треба, щоб Кабмін виділив гроші на завершення розкопок і на музеєфікацію Десятинної. Це пам'ятник національного значення, ми не можемо самі щось вирішувати». Чи вдасться цього року знайти кошти на Десятинну, поки невідомо.

Археологів турбує те, що в землі зараз гниють сотні мільйонів гривень, йдеться у повідомленні. За минулі роки на розкопках знайшли 10 тисяч цінностей: стародавні написи на стінах, прикраси, кераміка. Як сказав Віталій Козюба, начальник Володимирського загону археологічної експедиції, тут були сережки зі срібла: «І це не кажучи про фрагменти фресок чи кістяне вістря рогу, на якому вирізані казкові істоти. Це перша подібна знахідка на території стародавньої Київської Русі».