В УПЦ КП вшанували пам'ять гетьмана Івана Мазепи

23.03.2010, 13:58
В УПЦ КП вшанували пам'ять гетьмана Івана Мазепи - фото 1
У Батурині 20 березня відзначали 371-ий день народження гетьмана України Івана Мазепи. У цей день єпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Іларіон звершив Літургію у Свято-Воскресенському храмі.

Батурин_2.jpgБАТУРИН — У Батурині 20 березня відзначали 371-ий день народження гетьмана України Івана Мазепи. У цей день єпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Іларіон (Процик) звершив Літургію у Свято-Воскресенському храмі, після якої відслужив літію за упокій душі гетьмана і всіх, хто невинно загинув під час Батуринської трагедії.

У проповіді, як повідомляє прес-служба Чернігівської єпархії, відзначив вагомий внесок, зроблений гетьманом Мазепою у розбудову української козацько-гетьманської держави, а також його благодійництво для утвердження і розвитку духовності та православної віри серед українського народу.

Владиці співслужили настоятель Свято-Покровського храму Батурина протоєрей Роман Кривко та клірик кафедрального храму великомучениці Катерини священик Михаїл Болюк.

Після молитви відбулося покладання квітів до хреста, встановленого в пам’ять жертв Батуринської трагедії.

Довідка:

Коштом Івана Мазепи було збудовано, реставровано та оздоблено велику кiлькiсть церковних споруд. Найвiдомiшими з них були будiвлi в таких монастирях, як Києво-Печерська Лавра, Пустинно-Миколаєвський, Братський Богоявленський, Кирилiвський, Золотоверхо-Михайлiвський, Чернiгiвський Троїцько-Iллiнський, Лубенський Мгарський, Густинський, Батуринський Крупницький, Глухiвський, Петропавлiвський, Домницький, Макошинський, Бахмацький, Каменський, Любецький, кафедральнi собори у Києвi - Святої Софiї, Переяславi та Чернiговi, церкви в Батуринi, в Дiгтярiвцi та iншi.

Серед подарункiв, зроблених Мазепою iноземним православним Патрiархатам, найбільш відомим є срiбна плащаниця, що зберiгається у вiвтарi грецького православного собору Воскресіння при Гробi Господньому в Єрусалимi i використовується лише в особливо урочистих випадках. Iншим вiдомим дарунком було Євангелiє 1708 р., переписане та оздоблене гравюрами коштом для богослужбового вжитку православних сiрiйцiв м. Алепо. Крiм цих подарункiв, гетьман видiляв певнi кошти на милостинi та допомогу православним християнам за кордоном.

Іван Мазепа піклувався і про Чернігів, завдяки його фінансовій підтримці споруджено унікальні пам’ятки архітектури – Колегіум, Троїцький собор. На його замовлення виготовлено срібні царські врата для Борисоглібського собору, які й нині прикрашають храм-музей. Опікувався гетьман і П’ятницьким монастирем та друкарнею Троїцького монастиря. Завдяки Івану Мазепі Чернігів наприкінці ХVІІ ст. – у XVIII ст. був визначним культурно-духовним центром.