• Головна
  • Новини
  • Православна молодь закликала Предстоятеля УПЦ відновити пам’ять про початкове — Аскольдове Хрещення Русі...

Православна молодь закликала Предстоятеля УПЦ відновити пам’ять про початкове — Аскольдове Хрещення Русі

04.03.2010, 16:28
Молодіжні православні братства України звернулися до Предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира з проханням «батьківської підтримки та опіки у справі всецерковного відзначення ювілею 1150-річчя Хрещення Русі».

КИЇВ – Молодіжні православні братства України звернулися до Предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира з проханням «батьківської підтримки та опіки у справі всецерковного відзначення ювілею 1150-річчя від часу походу на Константинополь у 860 р. князя Аскольда Київського та прийняття ним внаслідок цього святої Православної віри».

«На жаль, пам’ять про початкове перше Аскольдове Хрещення Русі, яке відбулося на 128 років раніше за остаточне Володимирове Хрещення, з політичних міркувань тривалий час піддавалося штучному забуттю. То ж її відновлення, належне вшанування як цієї визначної історичної події, так і самого першого київського православного князя-мученика Аскольда (у св. хрещенні Миколая) стає одним з найважливіших кроків на шляху духовного відродження в Україні», — йдеться у зверненні. Про це інформує православний молодіжний портал «Притвор».

Як зазначають автори звернення, посилаючись на вислів М. Максимовича, саме прийняття хрещення князем Аскольдом приготувало ґрунт для початкового поширення християнства та подальшого хрещення св. кн. Ольги, а згодом і її онука св. рівноап. кн. Володимира Великого.

Як сказано у документі, з ініціативи проф. М.Максимовича 1866 році з благословення Синоду у Російській імперії відзначався ювілей 1000-ліття Аскольдового Хрещення Русі.

«На жаль, після богоборницької революції 1917 р. традиція церковного вшанування нашого першого київського православного князя та першого православного мученика Аскольда-Миколая, як і чимало інших благочестивих православних традицій, у нашому народі було втрачено. Проте віримо, що тепер, з падінням богоборництва та гонінь на Православіє, настав час відродити все те, що було нами втрачено в епоху атеїзму та репресій», — закликають автори звернення Митрополита Володимира.