• Головна
  • Новини
  • ЮНЕСКО визнала, що Софія Київська 2011 року відзначатиме 1000-ліття...

ЮНЕСКО визнала, що Софія Київська 2011 року відзначатиме 1000-ліття

15.01.2010, 16:16
ЮНЕСКО визнала, що Софія Київська 2011 року відзначатиме 1000-ліття - фото 1
З точністю до дня історики Надія Микитенко та В’ячеслав Корнієнко визначили, коли розпочали та завершили будівництво Софії Київської. Відповідно до цих досліджень 4 листопада 2011 року українська святиня відзначатиме тисячоліття.

14s10_freska.jpgКИЇВ — З точністю до дня історики Надія Микитенко та В’ячеслав Корнієнко визначили, коли розпочали та завершили будівництво Софії Київської. Відповідно до цих досліджень 4 листопада 2011 року українська святиня відзначатиме тисячоліття. Офіційне підтвердження висновку науковців в кінці року, під час 35-ої сесії, надала ЮНЕСКО.

Завідувач відділу національного заповідника "Софія Київська" професор Надія Микитенко розповіла, що будівництво храму, як підтвердили дослідження, розпочав Володимир Великий, а Ярослав Мудрий, який досі вважався будівничим святині, лише завершив розписи та освятив Софію Київську. Завершальний етап праці над остаточним встановленням точної дати будівництва собору розпочався після того, як два роки тому у святині віднайшли графіті, на якому чітко прочитується дата 1022 рік. З того часу науковці віднайшли ще декілька графіті, датованих до 1037 року.

sofia.jpgУзагалі, за словами дослідників таких написів-графіті у соборі тисячі, від дитячих написів, оскільки за часів Київської Русі у соборі знаходилася школа, до написів, виконаних на замовлення членів княжих сімей. Цінність графіті — надзвичайна, як інформує видання «Факти», оскільки це свідчить що собор, викладення моозаїки в ньому були уже завершені на час виконання цих написів.

Професор Микитенко, пояснила, що у «Повісті минулих літ» будівництво Софії приписується князю Ярославу тому, що «Повість...» написана під час його князювання та йому на догоду князя назвали будівничим святині. Згідно з проведеними дослідженнями науковці на сьогодні уже можуть обмотивовано стверджувати, що 4 листопада 1011 року відбулося освячення місця під будівництво собору, а 11 травня 1018 року освятили престол побудованого та розписаного храму.

«Слід відзначити, що аж до XVIII ст. офіційною датою освячення Софіївського собору вважався 2011 рік. Ця цифра написана і над центральним входом до Софії Київської. Відповідний напис зробили в храмі за розпорядженням знаменитого митрополита Петра Могили в першій половині XVII ст.», — зазначила проф. Микитенко.

Мотивацію та зроблені висновки дирекція Національного заповідника «Софія Київська» надіслала на розгляд ЮНЕСКО, оскільки Софіївський собор внесений до списку культурної спадщини цієї організації, і одержала схвальну відповідь.