Виставку про історію УГКЦ у ХХ ст. експонують у Львові

18.12.2009, 12:30
Виставку про історію УГКЦ у ХХ ст. експонують у Львові - фото 1
«До Світла Воскресіння крізь терни катакомб» — під такою назвою 18 грудня в Українському католицькому університеті розпочне роботу виставка, присвячена 20-й річниці виходу УГКЦ з підпілля.

Vustavka.jpgexklusiv.gifЛЬВІВ — «До Світла Воскресіння  крізь терни катакомб» — під такою назвою 18 грудня в Українському католицькому університеті розпочне роботу виставка, присвячена 20-й річниці виходу УГКЦ з підпілля. В основі експозиції — матеріали Інституту історії церкви (ІІЦ), фахівці якого працювали над виставкою. Передусім — це свідчення очевидців та активних учасників підпілля, які зібрали впродовж 1992-2009 рр., документи державних архівів, фотографії з приватних колекцій. В УКУ виставка діятиме впродовж місяця, потім її експонуватимуть у різних регіонах, закладах, організаціях, щоб ознайомити з інформацією, поданою у матеріалах виставки, якнайширше коло осіб.

Vustavka_2.jpgВиставка, як повідомили РІСУ організатори заходу, ілюструє життєві історії представників греко-католицького клиру, чернецтва, мирян, у кожній з яких — неповторна людська доля. «Усі разом вони є свідченням глибокої християнської віри та незламної вірності своїй Церкві й народу», — зазначають організатори.

Хронологічно фотовиставка охоплює період від 1939 до 1991 рр. та відображає три важливі етапи історії УГКЦ ХХ ст.: насильницьку ліквідацію, підпілля та легалізацію 1989 року. За задумом розробників проекту, матеріали фотовиставки на окремих прикладах повинні узагальнити й представити становище усієї Церкви в умовах переслідувань, розкрити форми спротиву й підпільної діяльності духовенства та мирян, методи боротьби за визнання своїх прав.

Як зазначив керівник проекту, директор ІІЦ о.д-р. Андрій Михалейко, «виставка представляє результати праці Інституту впродовж кількох останніх місяців». «Виставка покликана, з одного боку, показати різноманітні аспекти життя УГКЦ у підпіллі, а з іншого — дати певний поштовх і стимул для подальшого дослідження цієї історії, історії боротьби за вижавання, історії боротьби з тоталітарним режимом. Окрім того, розробники цієї виставки планують здійснити низку науково-просвітницьких заходів з метою поширення інформації серед мирян, громад УГКЦ та інших спільнот про життя Церкви у підпіллі, про життя Церкви у складних умовах тоталітарного режиму», — наголосив він.

«Фотовиставка ІІЦ — це скромний вислів подяки усім відомим  і невідомим мученикам та ісповідникам віри, які своїм життєвим подвигом спричинилися до того, щоб Українська Греко-Католицька Церква відродилась наVustavka_1.jpg українській землі оновленою та збагаченою», — додав директор ІІЦ.

Довідка:

Перед початком Другої світової війни УГКЦ мала 2387 парафій і 3, 6 млн. вірних, 2352 єпархіальних священики, 31 чоловічий і 121 жіночий монастирі й чернечі доми. Під опікою Церкви діяли Богословська академія, три духовних семінарії, де навчалося 480 студентів.