• Головна
  • Новини
  • “Скарбниця Священних Історій”: у Львові презентували другу частину мистецького проекту на новозавітну тематику...

“Скарбниця Священних Історій”: у Львові презентували другу частину мистецького проекту на новозавітну тематику

13.05.2019, 13:37
“Скарбниця Священних Історій”: у Львові презентували другу частину мистецького проекту на новозавітну тематику - фото 1

У львівському Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького (просп. Свободи, 20) 10 травня відбулася презентація другої частини виставкового проекту “Thesaurus Sacrarum Historirarum” / “Скарбниця Священних Історій Старого та Нового Завітів…”, або “Біблія в ілюстраціях фламандських майстрів XVI ст.”

У львівському Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького (просп. Свободи, 20) 10 травня відбулася презентація другої частини виставкового проекту “Thesaurus Sacrarum Historirarum” / “Скарбниця Священних Історій Старого та Нового Завітів…”, або “Біблія в ілюстраціях фламандських майстрів XVI ст.” Відвідувачам представили гравюри на новозавітну тематику. Експозиція триватиме до 2 червня.

У музеї повідомляють, що книга репрезентує найпотужніший у Європі XVI ст. антверпенський друкарський осередок і є наймасштабнішим видавничим проектом гравера і видавця Ґерарда де Йоде (1516/17 — 1591).

розповідає куратор виставки Ольга Ткачук

“В чому полягало новаторство Біблії Ґерарда де Йоде? По-перше, ілюстрація займає майже повний аркуш. По-друге, нова графічна техніка — це відбитки на мідній пластині, техніка мідіориту, а також він застосовує альбомний формат”, — зазначила куратор виставки Ольга Ткачук. — “Ґерард де Йоде в межах однієї книги залучав близько 20 авторів (художників і граверів). Зазвичай над такою Біблією працював один або два художники”.

Видання “Thesaurus...” 1585 року вважається однією з перших у Європі ілюстрованих Біблій, яка видана у формі альбому гравюр із найважливішими сюжетами Старого та Нового Завітів. Презентована пам’ятка сформована з 19 графічних серій (на 128 аркушах) різних авторів. На виставці у формі окремих гравюр львів'янам показали 8 циклів на 62 аркушах.

За словами кураторки виставки, примірник потрапив у музей завдяки Митрополиту Андрею Шептицькому в 20-х роках ХХ століття. “На форзацах книги ми можемо побачити його записи бібліографічного змісту, які свідчать про інтерес Митрополита до цього видання”, — зауважує Ольга Ткачук і розповідає, що книга весь цей час лежала на полиці в книгосховищі. А впродовж 2017-2018 років художник-реставратор Вадим Волков провів комплекс консерваційно-реставраційних заходів.

Додамо, що на відвідувачів чекає ще одна “родзинка” виставки — оцифрований примірник “Thesaurus...”, який можна погортати на інтерактивному екрані.

Нагадуємо, що першу частину проекту презентували 16 квітня у НМШ.

Програма подій у межах виставки:

  • 16 травня 2019 о 17.00 – лекція “Найуспішніші проекти Ґерарда де Йоде – антверпенського книговидавця ІІ пол. XVI ст”. Лекторка – Оксана Герій (Інститут народознавства НАН України). Вхід – вільний.
  • 22 травня 2019 о 17.00 – лекція “Рецепція сюжетів ілюстрованої Біблії Ґерарда де Йоде в українському іконописі”. Лекторка – Мар’яна Пелех (Українська академія друкарства). Вхід – вільний.
  • 26 травня 2019 о 15.00 – майстер-клас “Офорт: гравюра на металі” (для дорослих). Художник – Орест Зьомко (Національний музей у Львовіім. А. Шептицького). Участь за попереднім записом: +38(097)1267150, (032)2613592. Вартість – 100 грн.

Титульний листок

Принесення дарів

Благовіщення

Вилікування хворого

Книга