Глава УГКЦ у Дніпрі відвідав музей Голокосту

01.12.2016, 16:03
Глава УГКЦ у Дніпрі відвідав музей Голокосту - фото 1
Під час візиту до Дніпра Патріарх УГКЦ Святослав 30 листопада відвідав Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокосту в Україні» у центрі “Менора”.

Під час візиту до Дніпра Патріарх УГКЦ Святослав 30 листопада відвідав Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокосту в Україні» у центрі “Менора”, — розповідає власкор РІСУ Софія Богуцька.

У Музеї Голокосту

Глава УГКЦ разом з представниками Комітету зі вшанування пам'яті блаженного священномученика Омеляна Ковча зупинився на експозиції, присвяченій подвигу Праведників світу. Зокрема, в ній йдеться про блаженного Климентія Шептицького — молодшого брата Митрополита Андрея Шептицького. Особливе місце в Музеї відведене матеріалам щодо подвигу Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

Про концепцію музею гостям розповів директор Ігор Щупак. В експозиції — точні копії шафи, столу та стільця, за якими працював Митрополит. І, крім того, книги з величезної бібліотеки. Деякі — з його авторськими підписами. Для творців Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» ця сторінка дуже важлива, адже Митрополит Галицький Андрей Шептицький не лише особисто рятував євреїв у час Голокосту — на його рахунку мінімум 200 врятованих життів, а й відкрито засуджував цей геноцид.

У Музеї Голокосту

Крім того, окремий розділ експозиції Музею присвячений блаженному священномученику Омеляну Ковчу. Отець відомий тим, що за часів Голокосту став душпастирем в'язнів концтабору Майданек, куди потрапив за допомогу євреям. Його намагалися визволити, втім священик не захотів покинути своїх підопічних. Буквально днями директор Музею Ігор Щупак отримав від колег з Польщі копію документа, у якому українці просили звільнити отця Омеляна Ковча разом з іншими галичанами. Лист датований 25 березня 1944 року. Саме того дня у концтаборі Майданек священик загинув.

Документ з Польщі

Крім того, у музеї зберігається і оригінальна Відзнака блаженного священномученика Омеляна Ковча, яку отримав Аарон Вайс — видатний історик та науковий радник Центру вивчення історії Голокосту “Ткума”. У 2010 році він був одним із перших лауреатів і передав відзнаку на зберігання до музею.

На завершення Патріарх Святослав зауважив: “У мене виникло багато запитань і є потреба приїхати сюди ще раз та поговорити детальніше”.

У Музеї Голокосту

У Музеї Голокосту