• Головна
  • Новини
  • В Умані обговорили шляхи до міжрелігійної та міжнаціональної злагоди...

В Умані обговорили шляхи до міжрелігійної та міжнаціональної злагоди

19.06.2015, 10:25
В Умані обговорили шляхи до міжрелігійної та міжнаціональної злагоди - фото 1
Засідання круглого столу в Умані було присвячено правовим та етичним аспектам міжнаціональної та міжконфесійної злагоди.

Засідання круглого столу в Умані було присвячено правовим та етичним аспектам міжнаціональної та міжконфесійної злагоди.

Обговорення відбулося за участі провідних фахівців-юристів з Києва, науковців, представників громадських та релігійних організацій в Уманському державному педагогічному університеті ім. Павла Тичини, повідомляє Інститут релігійної свободи

Круглий стіл розпочався з привітання ректора університету, професора Олександра Безлюдного.

Умань.jpg

Доктор юридичних наук, професор Василь Костицький звернув увагу на складові державної ідентичності, якими є віра, національна ідея, мова, духовно-культурна спадщина, політико-правова традиція, побутова культура. Проект Концепції державно-конфесійних в Україні, розроблений за участі професора Костицького майже 15 років тому, на сьогодні став одним із найбільш актуальним і очікуваним законопроектом, покликаним закріпити партнерську модель взаємовідносин держави і релігійних організацій.

Про природу історико-правових проблем міжнаціональних відносин на засіданні говорив доктор юридичних наук, професор Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка Петро Захарченко.

Зацікавили присутніх і питання паломництва до Умані, які озвучив представник Об’єднання іудейських релігійних громад України Геннадій Білорицький. На прикладі Ізраїлю він розповів про успішний досвід створення умов та вирішення поточних питань, пов’язаних із організацією паломництва до релігійних святинь.

Виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін зробив огляд релігійної ситуації в Україні та закцентував увагу на тому, які принципи міжнародного та національного законодавства слід застосовувати задля формування в суспільстві атмосфери міжрелігійної та міжнаціональної злагоди.

Про роль громадських організацій у вирішенні проблем міжнаціональних та міжконфесійних відносин розповів голова Громадської ради при виконавчому комітеті Уманської міської ради Володимир Сивак.

Підсумовуючи результати обговорення, проректор з науково-педагогічної роботи університету Владилена Сокирськавідзначила, що Умань має всі підстави стати центром наукових розробок та досліджень, присвяченій цій проблематиці. За її словами, подібні дискусії та наукові конференції планується проводити в університеті регулярно.

Після завершення круглого столу науковці з Києва ознайомилися з питаннями організації щорічного паломництва хасидів до Умані, відвідавши могилу рабина Нахмана та пов’язані з нею релігійні та допоміжні споруди.

Теги: #Умань