• Головна
  • Новини
  • Про міжконфесійну гармонію в Україні говорили представники різних релігійних осередків Дніпропетровська...

Про міжконфесійну гармонію в Україні говорили представники різних релігійних осередків Дніпропетровська

06.02.2015, 14:27
Про міжконфесійну гармонію в Україні говорили представники різних релігійних осередків Дніпропетровська - фото 1
Духовне управління мусульман України “Умма” та представники Дніпропетровської громадської організації “Аль Мустакбаль” провели у Дніпропетровську міжрелігійний круглий стіл. До розмови запросили представників різних конфесій.

exklusiv.gifДуховне управління мусульман України “Умма” та представники Дніпропетровської громадської організації “Аль Мустакбаль”, що входить до Всеукраїнської асоціації “Аль Раїд”, провели у Дніпропетровську міжрелігійний круглий стіл. До розмови запросили представників різних конфесій, розповідає власкор РІСУ Софія Богуцька.

За словами шейха Саїда Ісмагілова, муфтія ДУМУ “Умма”, країна знаходиться у важкому становищі, ми маємо агресію, спроби роз'єднати українське суспільство і релігійні громади можуть зіграти дуже важливу консолідуючу роль в народженні нового українського суспільства. Крім того, в інтерв'ю журналістам муфтій прокоментував ставлення до трагедії, яка нещодавно сталася у Франції з журналістами видання “Шарлі Ебдо”: “Будь-які маргінальні екстремістські угрупування, які скоюють злочини, вони не мають ніякого стосунку до великої багатовікової світової релігії іслам. У світі більш ніж півтора мільярда мусульман, а декілька осіб скоюють злочин і чомусь це транслюється на представників всіх мусульман. ... Мусульмани України засуджують вбивства, терористичні акти, прояви агресії і нетерпимості. Але мусульмани України також засуджують відповідну хвилю ісламофобії. Це сталося у Європі, але ми дуже раді з того, що це не перейшло на Україну. Ми не бачимо, щоб в українському суспільстві були прояви ворожнечі. Це показує високий рівень громадянського суспільства”.

Круглий стіл у Дніпропетровську

Звичайно, найперше, чого торкнулися спікери у своїх виступах — як в країні досягнути миру. На думку брата Матвія, священика римо-католицької парафії святого Йосипа, зараз кожен на своєму місці має робити все від нього залежне. “Влада має так працювати, щоби на своєму рівні закінчити війну, а я, як представник Церкви, можу молитися, можу підтримувати, можу надихати людей, щоби не падали духом, щоби пробачали і не оселялася в їхніх серцях ненависть”, — пояснив служитель, — “Так чи інакше всі є проти війни. Але, напевно, коли на нас нападають, коли нас атакують — ми маємо право захищатися. І ми, католики, цього не відкидаємо. Маємо право захистити свій дім — це наш обов'язок!”

Круглий стіл у Дніпропетровську

Таку ж думку висловив і благочинний правобережного округу Дніпропетровської єпархії УПЦ КП Михаїл Стіньо: “Український народ обрав проєвропейський напрямок і ніхто не має права забороняти йти тим шляхом. Тому церква стоїть на позиції захищатися. Ми благословляємо воїнів на захист нашої держави, ми молимося за наших воїнів. ... Звичайно, хочеться миру, щоб війна припинилася, але мир повинен бути не в рабстві. Мир повинен бути вільним, адже Господь сотворив людину вільною”. Також він зазначив, що зараз було би доречно консолідувати зусилля усіх православних Церков країни. Найкращим варіантом, на думку священика Михаїла, є об'єднання: “В Києві вже давно створені групи об'єднавчі, які працюють над тим, які є в нас спільні погляди. Але я завжди кажу — важливим кроком було би об'єднання церкви. І чим скоріше вона об'єднається, православна одна, тим швидше відійдуть всі проблеми”.

Під час обговорення прозвучала думка, що причиною міжконфесійних розбіжностей і образ може бути втручання держави у справи церковні. Архимандрит Никанор, обласний благочинний Дніпропетровсько-Запорізької єпархії УАПЦ, зауважив, що коли в країні призначають головну конфесію — треба чекати біди. Адже всі конфесії мають бути рівними в правах і “стояти по один бік молитовного фронту”.

Представник єврейської громади Дніпропетровська Олег Ростовцев говорив про те, що “між різними релігіями протиріч немає, а є протиріччя між людьми, які необхідно вирішувати”. “Наше завдання дати людям те, що ми можемо — розуміння про Всевишнього, розуміння добра та совісті, розуміння того, як себе треба поводити. ... Господь створив світ неідеальним. І не просто так, а для того, щоб кожен міг зробити щось для нього”, — зауважив Олег Ростовцев.

Учасники збиралися поговорити і про складні питання історії, які є схожими для багатьох народів та представників різних конфесій: геноцид кримськотатарського народу, його депортацію, геноцид вірменського народу, євреїв, геноцид українського народу в роки Голодомору. Це історична пам'ять багатьох конфесій.

Подібні міжконфесійні зустрічі у Дніпропетровську відбуваються не вперше. На думку організаторів заходу, мусульман, це говорить про єдину мету — моральний захист України. Також на завершення було запропоновано створити міжконфесійну раду області для розгляду важливих релігійно-суспільних питань.