• Головна
  • Проекти
  • Українські, польські та єврейські студенти будують міжнаціональний та міжрелігійний діалог...

Українські, польські та єврейські студенти будують міжнаціональний та міжрелігійний діалог

01.07.2013, 15:23
Міжнародний міжрелігійний молодіжний семінар для українських, польських та єврейських студентів «Ковчег 2013» проходить з 30 червня по 7 липня 2013 р. у с. Більшівці (Івано-Франківська обл.).

Міжнародний міжрелігійний молодіжний семінар для українських, польських та єврейських студентів «Ковчег 2013» відбудеться з 30 червня по 7 липня 2013 р. у с. Більшівці (Івано-Франківська обл.).

Протягом тижня 30 молодих людей української, єврейської та польської національностей з усієї України вчитимуться долати міжнаціональні стереотипи і знаходити спільну мову у конструктивних дискусіях з найбільш актуальних і контроверсійних питань міжнаціональних та міжрелігійних відносин.

Цього року «Ковчег» проходить у Центрі Миру та Возз’єднання Парафії Римсько-Католицької Церкви Відвідання Єлисавети Пресвятою Дівою Марією в Більшівцях. У рік, коли відзначають 80-ліття Голодомору, 70 років від трагічних подій у Варшавському Гетто та 70-ліття від Трагедії на Волині, програма семінару одержала промовисту назву «Поранений світ – відповідальність перед Богом».

Молодь, яка вже невдовзі формуватиме нову українську еліту, разом з відомими науковцями, мислителями та громадськими діячами обговорюватиме складні та неоднозначні у своєму трактуванні теми, що стосуються минулого та сьогодення трьох народів, шукатимуть шляхи подолання історичних конфліктів, що заважають будувати міжнаціональний діалог і до сьогодні, а також поглянуть по-новому на можливості спільного розвитку трьох народів.

Під керівництвом досвідчених педагогів та модераторів учасники обговорюватимуть болючі сторінки історії, щоби зрозуміти важливу істину: чужого болю не буває.

Серед лекторів та модераторів – вчені та громадські діячі з України, Польщі та Ізраїлю.

У рамках програми для учасників буде проведено екскурсію до Музею Караїмської історії в Галичі, до містечка Кути - осередку вірменської культури на Покутті, а також до синагоги в Коломиї. Неповторна атмосфера цих місцевостей стала плодом багатовікового взаємного впливу різних культур та мирного співіснування мешканців різних національностей.

Семінар «Ковчег» традиційно складається з кількох блоків:

навчальний – блок лекцій і семінарів, які проводитимуть українські, польські та єврейські вчені, представляючи таким чином різноманітні погляди на важливі та цікаві проблеми історії та культури,

блок інтерактивний диспути, «круглі столи», ворк-шопи, психологічні тренінги, деякі з яких проводяться самими студентами, без участі викладачів, яким «заборонено» втручатися в суперечки),

національно-культурні презентації – у форматі українського, польського та єврейського тематичних днів учасники семінару творчо демонструють особливості та цікавинки національних традицій та культур, історії тощо і навчають представників інших національних громад. Учасників «Ковчегу» захоплює справжній феєрверк українських, польських та єврейських народних обрядів, танців, пісень, ігор, історичних розповідей тощо.

Ознакою «Ковчегу» є щира захопленість його учасників пізнанням історії, культури та традицій народів, що з давніх часів живуть разом на теренах України. Молодь, яка після семінару повертається до своїх домівок, несе із собою ідеї толерантності та порозуміння, прагне продовжити цей діалог у своїх навчальних закладах та установах. Це і є однією з найважливіших місій семінару.

Семінар «Ковчег» проводиться з 2006 року. П’ять років поспіль він проходив в Унівській Лаврі, де під час Другої світової війни священики та ченці греко-католицької церкви під проводом Митрополита Андрея Шептицького та його брата Архімандрита Климентія Шептицького рятували від полум’я Голокосту єврейських дітей, а також надавали допомогу українським та польським дітям. Драматичні події, що відбувалися на цій землі, є прикладом злагоди та порозуміння для наших народів.

Організатори семінару: Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, Федерація польських організацій в Україні, Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» («Відродження»), Український католицький університет у Львові, Львівський Міський Палац культури ім. Гната Хоткевича. Проект здійснюється за підтримки Фонду «Pomoc Polakom na Wschodzie», Конференції з матеріальних вимог євреїв до Німеччини «Claims Conference», Американського Єврейського Розподільчого Комітету «Joint» та Голландського єврейського гуманітарного фонду «Dutch Fund».