У Львові відкрився центр міжрелігійного діалогу

07.05.2013, 18:42
У Львові відкрився центр міжрелігійного діалогу - фото 1

У Львові 7 травня представники Римо-Католицької і Греко-Католицької Церков, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Православної Церкви (Московського Патріархату), євангельських Церков, духовні лідери мусульман та юдеїв взяли участь в інавгураційній конференції Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас».

У Львові 7 травня представники Римо-Католицької Церкви, Греко-Католицької Церкви, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Православної Церкви (Московського Патріархату), євангельських Церков, духовні лідери мусульман та юдеїв взяли участь у інавгураційній конференції Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас», повідомляє прес-служба Львівської міськради.

На інавгураційній конференції Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас»

На відкритті були присутніми також науковці, професори богослов’я та студенти теологічних студій. Під час дискусій обговорювали важливість діалогу між різними релігіями, важливість і нагальність налагодження співпраці і порозуміння між ними. Міжконфесійна дискусія – це перший крок до розвитку громадянського суспільства.

«Для того, щоб розпочати міжрелігійний діалог, слід задати собі три питання і спробувати на них відповісти. Перше питання – як я можу бути вірним? Як я можу підтримувати свою віру і не обдурювати вашої? Раніше не було спроби навіть бути об’єктивними, але такий підхід не працює.

Друге питання – який простір моя релігія дає вашій? Тобто, яким є місце вашої релігії у саморозумінні моєї релігії? Адже ми мусимо визнати іншого і дати іншому простір з точки зору можливості слухати, можливості почути іншого.

Про третє питання, яке ми мусимо собі поставити, я дізнався від Папи Івана Павла ІІ. Він казав: «З богословської точки зору, я не думаю, що ми колись досягнемо згоди. Проте ми мусимо погодитись з точки зору об’єктивної етики, яка нас об’єднає. Без неї представники різних релігій, які мають надзвичайний вплив і силу, не зможуть дати собі ради з фундаментальними засадничими питаннями, які ставить перед нами сьогодні світ». Це питання голоду, бідності, війни. Якщо нас ці питання не цікавлять, якщо ми не згодні залучати свої ресурси та своїх вірних, щоб мати справу з цими питаннями на тому ж рівні, на якому ми займаємося своїми внутрішніми питаннями, тоді, як казав Платон, у світі станеться наступне: «Ми дозволимо політикам робити це за нас. Ми дозволимо це робити тим людям, які справді не розуміють Бога. Коли ми це дозволимо, ми фактично підведемо Бога», – наголосив під час виступу на конференції директор Центру Міжрелігійного діалогу ім. Івана Павла II, рабин Джек Бемпорад.

Як йдеться у повідомленні, Центр міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» є нерелігійною та неприбутковою громадською організацією. Завдання та мета центру полягає у розвитку академічного та богословського діалогу між Церквами та релігійними спільнотами на місцевому та міжнародному рівні. Крім академічного спрямування, центр реалізовуватиме проекти соціального характеру з метою підтримки дітей-сиріт, жінок, які зазнали насильства та осіб старшого віку.

В академічній сфері Центр організовуватиме конференції, семінари та лекції, з метою дослідження та вивчення міжконфесійної та міжрелігійної тематики та проблематики та ознайомлення з ними суспільства.

На практичному рівні представники центру реалізовуватимуть соціальні проекти за участю представників та членів різних конфесій та релігій заради імплементації спільних людських цінностей, духовної культури, поваги, толерантності в суспільстві.

На інавгураційній конференції Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас»

На інавгураційній конференції Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас»