• Головна
  • Проекти
  • У Львові запрацює Центр міжконфесійного та міжрелігійного діалогу...

У Львові запрацює Центр міжконфесійного та міжрелігійного діалогу

25.02.2013, 11:31
У Львові запрацює Центр міжконфесійного та міжрелігійного діалогу - фото 1
У Львові 6-7 травня відбудеться вікриття Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» (Libertas). Його очолить Тарас Дзюбанський, доктор богослов’я, радник з релігійно-екуменічних питань міського голови Львова.

untitled-o.jpgУ Львові 6-7 травня відбудеться відкриття Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» (Libertas). Його очолить Тарас Дзюбанський, доктор богослов’я, радник з релігійно-екуменічних питань міського голови Львова, повідомляє сайт Центру.

«Центр міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» є нерелігійною та неприбутковою громадською організацією. Його завдання та мета полягає у розвитку академічного та богословського діалогу між Церквами та релігійними спільнотами. Крім такого академічного спрямування, центр реалізовуватиме проекти соціального характеру з метою підтримки дітей-сиріт, жінок, які зазнали насильства, та осіб старшого віку», - прокоментував керівник Центру.

За словами Тараса Дзюбанського, подібний досвід створення центрів міжрелігійного діалогу дуже поширений у світі.

«Назву центру обрано невипадково. «Лібертас» (з лат. - воля, свобода) відображає слова із Євангелія, які сказав Ісус: «Шукайте правду - і правда вас визволить». Адже, кожна особа, в яких би обставинах вона не була, має право на правду та свободу», - сказав він.

На Дзюбанського, в християнському антропологічному розумінні саме правда чи істина робить нас вільними вибирати та діяти. Тому особи, які беруть участь в богословському діалозі, повинні пам’ятати, що «діалог не відбувається заради діалогу, а заради досягнення певної мети».

«Сподіваюся, що центр стане мобілізуючим та, в деякій мірі, об’єднуючим елементом українського суспільства не тільки в релігійній сфері, але і в багатьох інших ділянках», - додав засновник.

Передбачається, що захід відкриватиме Тетяна Іжевська, Посол України у Ватикані та Особистий представник Діючого Голови Організації з Безпеки та Співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань протидії расизму, ксенофобії та дискримінації щодо християн та осіб інших віросповідань.

Також участь в церемонії інавгурації візьмуть владика Чарльз Морерод (Charles Morerod), Єпископ РКЦ Женеви, Лозанни та Фрібургу (Швейцарія), та доктор Антоні Чернера (Anthony Cernera), Президент Міжнародної Федерації Католицьких Університетів, який із 1988 до 2010 року був Президентом університету Пресвятого Серця, що в м. Феєрфілд, штат Коннектикут, США.

На екуменічну тематику доповідатиме Владика Чарльз, який є автором багатьох філософських, богословських та екуменічних праць. Крім цього, він довгий час працював Деканом та Ректором Папського Університету Святого Томи Аквінського в Римі та Головним секретарем Міжнародної Богословської Комісії. А міжрелігійну тематику представить у своїй доповіді доктор Антоні Чернера, який, як відомо, є засновником Центру єврейсько-християнського діалогу та міжнародним експертом у сфері екуменічного діалогу.

З нагоди інавгурації до Львова також прибуде багато гостей, послів, представників Церков, релігійних спільнот з України та з-за кордону, зокрема, Італії, Сполучених Штатів Америки, Об’єднаних Арабських Еміратів, Ватикану та Ізраїлю. В якості незалежних оглядачів будуть запрошені представники Православної та Католицької Церков та інших як християнських так і нехристиянських віросповідувань. Відкриття Центру для екуменічного та міжрелігійного порозуміння відбудеться саме в той період, коли Україна головує в Організації з Безпеки та Співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Довідка: ГО Центр міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» (Libertas) діятиме у м. Львові з метою розвитку академічного діалогу між представниками Церков та релігійних рухів на місцевому та міжнародному рівні. В академічній сфері центр організовуватиме конференції, семінари та лекції, з метою дослідження та вивчення міжконфесійної та міжрелігійної тематики та проблематики та ознайомлення з ними суспільства. На практичному рівні представники центру реалізовуватимуть соціальні проекти за участю представників та членів різних конфесій та релігій заради імплементації спільних людських цінностей, духовної культури, поваги, толерантності в суспільстві.

Як сказано у повідомленні, "застосовуючи наукові методи та інноваційний спосіб мислення в царині міжконфесійного та міжрелігійного діалогу, центр спрямовуватиме свою діяльність на встановлення зв’язків між зацікавленими сторонами в сфері академічного вивчення феноменології діалогу, поваги, порозуміння та співпраці в соціальних проектах".