Християни України вперше відзначили День юдаїзму

20.01.2013, 11:20
Християни України вперше відзначили День юдаїзму - фото 1

Католики і лютерани України 17 січня вперше відзначали День юдаїзму. Місцем проведення першого Дня юдаїзму стала Одеса - місто, в якому на початку XX століття проживала третя за чисельністю єврейська громада світу (після Нью-Йорка і Варшави), і де на сьогоднішній день юдейська громада, як і раніше відіграє важливу роль.

Католики і лютерани України 17 січня вперше відзначали День юдаїзму. Місцем проведення першого Дня юдаїзму стала Одеса - місто, в якому на початку XX століття проживала третя за чисельністю єврейська громада світу (після Нью-Йорка і Варшави), і де на сьогоднішній день юдейська громада, як і раніше відіграє важливу роль.

Святкування Дня юдаїзму в Одесі мало дві складові: релігійну (відвідування християнськими священнослужителями синагоги і молитви за єврейський народ в християнських храмах Одеси) і культурну (дві фотовиставки).

День-юдаїзму__.jpg

Про це CREDO повідомив директор Європейського інституту соціальних комунікацій Олександр Доброєр.

Опівдні єпископи і священнослужителі Римсько-Католицької Церкви в Україні, Української Греко-Католицької Церкви та Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні прибули в синагогу «Хабад Шомрей Шабос», де їх зустрів головний рабин Одеси і Півдня України Авраам Вольфом. Вперше в історії України християнські служителі побували в синагозі. Як сказав один з ініціаторів зустрічі, голова Комісії сприяння християнської єдності УГКЦ о. Ігор Шабан, метою візиту є творення відносин довіри між християнами та юдеями заради розвитку миру, справедливості і захисту життя».

День-юдаїзму2.jpg

Рабин Авраам Вольф розказав гостям про життя юдейської громади м. Одеси. Під час відвідин синагоги християнські служителі піднесли рабину Вольфу фотознімок світанку, знятий з космосу з написом на івриті: «Спочатку створив Бог небо і землю». Тим самим християнські служителі хотіли підкреслити релігійний сенс зустрічі, який нагадує про те, що всі люди мають Єдиного Творця і зобов'язані жити у відповідності з Його законами і нести відповідальність за сотворений Ним світ. На завершення зустрічі рабин Аврам Вольф подарував гостям по примірнику Тори на івриті з російським перекладом.

У рамках Дня юдаїзму цього дня також відбулося відкриття двох фотовиставок. Перша - «Народ Книги», на якій представлені понад 60 робіт Бориса Бухмана, Романа Віленського, Віталія Оплачко, Євгенія Ільїна та Шломо Низина. Роботи ілюструють основні моменти життя юдейської громади.

Друга фотовиставка - «Праведники світу» - представляла фотографії Віталія Оплачко та фотознімки християнських служителів різних Церков, які у роки війни рятували від загибелі євреїв, ризикуючи своїм життям.

Увечері в християнських храмах Одеси відбулася молитва за єврейський народ.

Довідка

Протягом останніх десятиліть у ряді християнських церков Європи спостерігається інтерес до юдаїзму, у зв'язку з чим II Європейська екуменічна асамблея, що проходила в 1997 році в австрійському Граці, запропонувала проводити 17 січня День юдаїзму (дата обрана невипадково, оскільки наступного дня, 18 січня , у багатьох країнах світу починається Тиждень молитов за єдність християн).

В цей день в країнах, які підтримали святкування Дня юдаїзму - Італія, Австрія, Польща, Нідерланди - проходять виставки, присвячені відносинам між християнством та юдаїзмом. У релігійних вузах й інших освітніх установах фахівці в області юдео-християнських відносин, католицькі та протестантські теологи організовують семінари, лекції та проводять дискусії.

У деяких церквах День юдаїзму відзначається як неформальне свято, а в деяких (як, наприклад, в Католицькій Церкві у Польщі), він встановлений як офіційне свято.